Ο διωγμός των υποτιθέμενων εχθρών του καθεστώτος Ερντογάν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Τουρκία, μία εβδομάδα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Οι συλλήψεις ατόμων που φέρονται αναμεμιγμένοι στο κίνημα της 15ης Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τις 60.000, ενώ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι κατά την κράτησή τους, ορισμένοι από τους συλληφθέντες υφίστανται κακοποίηση ή και βασανιστήρια.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να «απολυμάνει» σε βάθος τον κρατικό μηχανισμό της χώρας από οποιοδήποτε στοιχείο εκδηλώνει έστω και την παραμικρή συμπάθεια προς τον αυτοεξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν. Γι' αυτό και έχουν ήδη συλληφθεί περίπου 10.500 ύποπτοι.
Στον Νο.1 πολιτικό του εχθρό ο Ερντογάν καταλογίζει την υποκίνηση του πραξικοπήματος και καταβάλει κάθε προσπάθεια να τον εξουδετερώσει πλήρως και οριστικά. Ο Γκιουλέν είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο σχολείων, εντός και εκτός Τουρκίας, μέσω του οποίου «διάβρωνε» ιδεολογικά τις νέες γενεές. Επομένως, ο Ερντογάν, εκτός από όσους έχει ήδη συλλάβει με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης, με ισχυρές και μη αποδείξεις της ενοχής τους, ετοιμάζει πογκρόμ και στα φιλο-γκιουλενικά σχολεία.
Ανατριχιαστικά βίντεο
Ερασιτεχνικά βίντεο διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ με σκηνές βαρβαρότητας που εκτυλίσσονται σε αστυνομικά τμήματα και χώρους κράτησης. Σε αυτά διακρίνεται καθαρά η βία που ασκείται στους συλληφθέντες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τουρκία με απόφαση Ερντογάν έχει αναστείλει την εφαρμογή των σχετικών συνθηκών, προσφέροντας κατ' ουσίαν τη θεσμική ανοχή σε ανορθόδοξες μεθόδους ανάκρισης, ενδεχομένως ακόμη και σε κανονικά βασανιστήρια.
Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που, με την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας, θα ισχύει επί τρίμηνο. Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης για την πορεία προς τον ολοκληρωτισμό που έχει χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν διάθεση ικανοποίησης του αιτήματός του σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές οι οποίες εργάζονται για την υπόθεση της έκδοσης Γκιουλέν. Προθυμοποιηθήκαμε ακόμη και να συστήσουμε μια ομάδα, μια τουρκική ομάδα επί αμερικανικού εδάφους ή να στείλουμε εμείς μια ομάδα στην Τουρκία που θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία».
Εν τω μεταξύ, στα τουρκικά ΜΜΕ αναρτώνται διαρκώς νέα βίντεο από τα επεισόδια του πραξικοπήματος, προβάλλοντας συγκλονιστικές εικόνες από έναν κανονικό εμφύλιο πόλεμο. Το πλήθος των πολιτών φαίνεται να προελαύνει προς τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες που είχαν κλείσει τη γέφυρα στο Βόσπορο, ενώ δίνεται το σύνθημα για χρήση πυρός. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτών των αιματηρών συγκρούσεων υπολογίζονται σε 240, σε όλη τη χώρα. Τιμώντας τη μνήμη αυτών των θυμάτων του πραξικοπήματος αλλά και για να διαδηλώσουν ενάντια σε κάθε απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικής τάξης, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν ειρηνικά το βράδυ της Πέμπτης στη γέφυρα του Βοσπόρου. Η τουρκική σημαία ανέμιζε παντού, ενώ πανό και συνθήματα μακάριζαν τον Ερντογάν και απαιτούσαν τη σύλληψη του Γκιουλέν.
Επίσης, την Κυριακή πρόκειται να συμβεί ένα πρωτοφανές για τα τουρκικά πολιτικά ήθη γεγονός: Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό κόμμα CHP, θα ενώσει τις δυνάμεις του με το AK του Ερντογάν, σε μια κοινή ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενάντια στον Γκιουλέν και την τρομοκρατική του οργάνωση, την FETÖ. Σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης η κίνηση αυτή επιδεικνύει την ενωτική τάση του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία. Πιστοποιεί όμως εξίσου ότι η κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν είναι πλέον απόλυτη.
Ξεσηκωμός Κούρδων
Την ίδια στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι πανηγύριζαν το ναυάγιο του πραξικοπήματος, στην άλλη άκρη της χώρας, στο Ντιγιαρμπακίρ ξέσπασε το βράδι της Πέμπτης σύρραξη ανάμεσα σε Κούρδους αυτονομιστές και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Μια αναζωπύρωση της έντασης αυτού του είδους, μεταξύ του τουρκικού κράτους και των εθνοτικών ομάδων που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα με αυτό, ήταν σχεδόν αναμενόμενη ύστερα από την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος.