Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Διάκριση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση για τα απορρίμματα ζητεί ο Γ. Πατούλης



Στην αναγκαιότητα διάκρισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη από κοινού με το δήμαρχο της πόλης Βαγέλλη Λαμπάκη, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν κηδεμονίες. Αυτό το οποίο γίνεται στις περισσότερες χώρες είναι συμπράξεις δήμων».

Μάλιστα, προανήγγειλε την παρουσίαση μελέτης της επιτροπής περιφερειών, όπου φαίνεται ότι «η κηδεμόνευση της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, είναι από τις μεγαλύτερες συγκριτικά απ’ όλες της ευρωπαϊκές χώρες και αυτό ενδεχομένως σχετίζεται και με την ανάπτυξη της χώρας μας… Κατά την άποψή μας, όπου μπορούν να γίνουν συμπράξεις δήμων αυτό προηγείται των πάντων, όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για κάποιους λόγους μέσα από ποιοτικά και εξορθολογισμού χαρακτηριστικά, τότε θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν και οι περιφέρειες».
 

Στη συνέντευξη, που παραχωρήθηκε εν όψει του διήμερου συνεδρίου «Μοντέλα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και ο ρόλος των ΟΤΑ» που θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Έβρου, ο κ. Πατούλης σκιαγράφησε την ταυτότητα του συνεδρίου. «Η διήμερη συνεργασία αυτοδιοικητικών, κεντρικής εξουσίας, αρμόδιων υπουργείων, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, θα δώσει τη δυνατότητα διεξαγωγής συμπερασμάτων που θα αποτελέσουν ορόσημο και πρόκριμα νομοθετικών ρυθμίσεων για να σπεύσουμε γρήγορα στο πρόβλημα που είναι υπαρκτό στη χώρα μας», ανέφερε, ενώ εξήρε και τον ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπάκης απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους οι οποίοι δεν επέτρεψαν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στη χώρα μας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως οι δήμοι είχαν την ετοιμότητα εντός των επόμενων μηνών να λειτουργήσουν τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.