Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Διακόπουλος: Ο στόχος Τουρκίας πίσω από τις Navtex Oruc Reis & Barbaros σε ΑΟΖ



Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο της Κύπρου μίλησε σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος ο οποίος χθες παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη και στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ο κ. Διακόπουλος μίλησε μεταξύ άλλων για τις επικείμενες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας αλλά και για τις υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι της Κύπρου

«O διάλογος είναι μια πολύ δόκιμη και νόμιμη διαδικασία των διεθνών σχέσεων όσο και από το Διεθνές Δίκαιο. Ένας διάλογος έχει πραγματικό νόημα όταν υπάρχουν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα και αποκλίνουσες απόψεις. Με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο υπάρχει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών το οποίο δεν επιλύεται χωρίς διάλογο», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει ποιος επιθυμούσε αυτό τον διάλογο μετά και την «μυστική συνάντηση» στο Βερολίνο, ο κ. Διακόπουλος είπε πως επί της ουσίας δεν ήταν μυστική αλλά μια συνάντηση τεχνική, με αντιπροσώπους των Προέδρων με μοναδικό σκοπό να δουν ποιες συνθήκες πρέπει να εκπληρωθούν για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Ο διάλογος αυτός καθαυτός είναι οι διερευνητικές επαφές που γίνονται επί χρόνια επί μια δεκαετία και διακόπηκαν το 2016. Αυτό που θα ήθελε η Ελληνική πλευρά θα ήταν επανάληψη των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί από την Τουρκία».

Ερωτηθείς κατά πόσο στην συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο ενημερώθηκε η Λευκωσία ο κ. Διακόπουλος είπε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κληθείς να την προηγούμενη δήλωσή του για το θέμα των παράνομων ενεργειών του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ και την περίπτωση του Oruc Reis, ο κ. Διακόπουλος είπε « Αυτή η δήλωση έχει πάρει πολύ ερμηνεία και ακόμη περισσότερη παρερμηνεία. Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύ σύντομος και οι ελλειπτικές απαντήσεις που δίνονται, αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών. Καμιά φορά μπορεί να είναι κακόπιστες άλλες φορές καλόπιστες. Από όσα είπα δεν απορρέει από πουθενά ζήτημα εγκατάλειψης της Κύπρου»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκική επιδίωξη με την Navtex (νοτίως Καστελόριζου) ήταν μια πίεση και βίαιη επιθετική διεκδίκηση προς οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα. Από την άλλη η επιδίωξη της Τουρκίας στην Κύπρο (μέσω της άλλης navtex) είναι η άρνηση της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους και ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.
H Toυρκία προσπαθεί, είπε, να διατηρήσει και ένα πρόσχημα νομιμοφάνειας ως εγγυήτρια δύναμη και της ασφάλειας των Τ/κ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Διακόπουλος είπε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν μέσα στο τεταμένο πλαίσιο με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και για υπονομεύσει την όποια συζήτηση γιατί δεν ήθελε αυτού του είδους τον διάλογο αλλά συζήτηση με το πιστόλι στο τραπέζι. «Όταν δεν τους βγήκε αυτή η συζήτηση βγήκε απευθείας του Βarbaros. Στόχος της Τουρκίας ήταν να ενοποιήσει όλα αυτά τα πράγματα για να βάλει και το Κυπριακό στο τραπέζι και να ασκήσει πίεση».

Ο κ. Διακόπουλος είπε πως συμφωνεί με την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτικοποίησης.

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία έχει ζητήσει κάτι από την Αθήνα από τον Μάιο του 2019, ο κ. Διακόπουλος είπε πως δεν έχει ζητηθεί κάτι στο οποίο δεν έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα που τόνισε την σημασία παρουσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί.

Μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού ρωτήθηκε για το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας – Αιγύπτου, και είπε πως οι συζητήσεις με την Αίγυπτο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως «Δεν είναι η ΑΟΖ που ενώνει Ελλάδα και Κύπρου ούτε η υφαλοκρηπίδα».
Επεσήμανε πως η στρατιωτική και πολιτική σύνδεση υπάρχει σε κάθε περίπτωση, και μια αρχική τμηματική οριοθέτηση Ελλάδας-Αιγύπτου σε καμία περίπτωση αποκόπτει την Κύπρο.
Τέλος ρωτήθηκε για την ανάγκη σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Ελλάδας με συμμετοχή και της Κύπρου.