Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024 -

Δεν έχει ενεργοποιηθεί ο εμβολιασμός για τη γρίπη



Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε σε ότι αφορά τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας και την ετοιμότητά τους απέναντι στο επερχόμενο κύμα γρίπης.

Αντανακλαστικά που προβληματίζουν μετά τον βαρύ απολογισμό της περυσινής περιόδου κατά την οποία 408 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους 197 εξ αυτών να καταλήγουν και να καταγράφονται ως θανατηφόρα περιστατικά γρίπης.
 
Το βασικό όπλο της πρόληψης, δηλαδή ο αντιγριπικός εμβολιασμός, καθώς και εκείνο της καταστολής, δηλαδή η επάρκεια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τα βαριά περιστατικά της γρίπης, δεν έχουν ακόμη «ενεργοποιηθεί».
 
Έναν μήνα μετά την έναρξη της φετινής περιόδου γρίπης (αρχίζει τον Οκτώβριο και λήγει τον Μάιο) το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τρέχει να επικοινωνήσει στους υγειονομικούς της χώρας, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των μονάδων υγείας, την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολίου.
«Πρέπει να πειστούν οι υγειονομικοί ότι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι  θέμα επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης, ιδίως όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), στα τμήματα όπου νοσηλεύονται παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, την Τετάρτη στη διάρκεια εκδήλωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις δράσεις σχετικά με την προστασία του πληθυσμού από τη γρίπη.
 
Μόλις ένας στους δέκα επαγγελματίες υγείας κάνει αντιγριπικό εμβόλιο
Το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που εμβολιάζονται για τη γρίπη, με στόχο να θωρακίσουν τον εαυτό τους ώστε να μπορούν να θωρακίσουν και τους ασθενείς που καλούνται να περιθάλψουν, είναι επικίνδυνα χαμηλό στις μονάδες υγείας της χώρας μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις 1 στους δέκα υγειονομικούς εμβολιάζεται για τη γρίπη – χαρακτηρίστηκε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
 
Με στόχο να διπλασιάσει το 10% των επαγγελματιών υγείας που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δρομολογούν την έκδοση κάρτας αντιγριπικού εμβολιασμού ( σε πρώτη φάση θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν 20.000 κάρτες στο ΕΣΥ) και αποδέχτηκαν τη δωρεά 18.000 εμβολίων από δύο φαρμακευτικές εταιρίες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη χορήγηση του αντιγριπικού μέσα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για το προσωπικό.
 
Πάντως, αναφέρθηκε και ένα νοσοκομείο- πρότυπο στον αντιγριπικό εμβολιασμό: το «Αττικόν». Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του «Αττικόν» και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η συνεχής και έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού οδήγησαν πέρυσι την εμβολιαστική επιχείρηση της αρμόδιας νοσοκομειακής επιτροπής σε ποσοστά ρεκόρ: το 43% των γιατρών του νοσοκομείου εμβολιάστηκε. «Σε σύγκριση με το 75% των επαγγελματιών υγείας που εμβολιάζονται σε νοσοκομεία άλλων χωρών, το δικό μας ποσοστό είναι χαμηλό, αλλά είναι μια καλή αρχή. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, ιδίως αν πρόκειται για ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού» είπε ο κ. Τσιόδρας.
 
Με κλειστές τις περισσότερες ΜΕΘ η εφετινή περίοδος
 Κατά την περυσινή περίοδο της γρίπης ήταν πολύ μεγάλη η ζήτηση για κρεβάτια ΜΕΘ. Ο αριθμός των 408 σοβαρών περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία με την πλειονότητα να νοσούν βαρέως κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, προκάλεσε έμφραγμα στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ. Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ αριθμούσε καθημερινά από 40 έως και 80 (!) άτομα. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο πως θα ανοίξουν οι περίπου 200 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, πλην όμως αυτό δεν έγινε…Η περίοδος ολοκληρώθηκε με αρνητικά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που κατέληξαν και εκείνους που έμπαιναν σε λίστα αναμονής με βαριές επιπλοκές της γρίπης και χρειάζονταν ΜΕΘ. Αρνητικό ρεκόρ κατέκτησε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τους χειρισμούς της στη στελέχωση των ΜΕΘ. Ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ υλοποιούσε διαγωνισμό για την πρόσληψη 500 επαγγελματιών υγείας (400 νοσηλευτές και 100 γιατροί) για τις ΜΕΘ αποκαλύφθηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης είχε παρέμβει σε αυτόν και είχε καταρτίσει με δικά του κριτήρια, - τα σωστά όπως ισχυριζόταν- τη λίστα των επιτυχόντων. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην απομάκρυνση του τότε προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ ΄κ. Αθανασίου Για ννόπουλου από την ηγεσία του υπουργείου, μετά την έντονη αντίδραση του για τη λαθροχειρία του αναπληρωτή, και σε καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.
 
Ερωτηθείς πάντως, σήμερα ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ για τον ακριβή αριθμό των κλινών ΜΕΘ που έχουν ανοίξει δεν έδωσε σαφή στοιχεία. Εκτίμησε ότι πρέπει να έχουν ανοίξει περί τις 50 κλίνες, και ανέφερε ότι θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
 
Ανεμβολίαστοι και χρονίως πάσχοντες οι νεκροί από τη γρίπη
 Την ανάγκη να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για την προστασία του αντιγριπικού εμβολιασμού επισήμανε και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τον εμβολιασμό στους ασθενείς με γρίπη της περυσινής περιόδου. Βάσει των στοιχείων, προκύπτει ότι από όσους νόσησαν με βαριά γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ μόλις 10% είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο – και αυτό παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
 
Συνολικά, εφέτος θα διατεθούν περίπου 1,2 εκατ. εμβόλια. Το κυρίαρχο στέλεχος όπως δείχνουν τα στοιχεία  από την Αυστραλία είναι το Η3Ν2.