Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου προβλέπεται να έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για την πώληση του 40% του λιγνίτη της ΔΕΗ.
Εντός των επομένων ημερών θα συζητηθούν εκ νέου οι εκκρεμότητες για την αποεπένδυση της Επιχείρησης κατά την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου, με στόχο το "lignite case" να κλείσει για τους θεσμούς το συντομότερο δυνατό.
Το κλίμα που μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι ότι οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες δεν συγκλίνουν με την ΔΕΗ.
Ωστόσο διεξάγονται σε καλό κλίμα με τις παροτρύνσεις της DG COMP, να επικεντρώνονται πλέον στην ένταξη στο πακέτο για το λιγνίτη και των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης, που μαζί με τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου αποτελούν δύο από τα πολυτιμότερα assets της εταιρείας.
Στην αρχική πρόταση της ΔEΗ περιλαμβάνονταν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (550MW), η μονάδα Ι της Μελίτης (330MW) ) και η άδεια κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας ΙΙ της Μελίτης (450MW) μαζί με τα ορυχεία του Αμύνταιο που κατέρρευσε μέσα στο καλοκαίρι, της Λακκιάς και της Βεύης.
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αντιδρούν στην πώληση του Αμύνταιο, θεωρώντας ότι αποτελεί μία μονάδα με διάρκεια ζωής έως το 2020, η οποία θα χρειαστεί για να αναβαθμιστεί να επενδυθούν τεράστια κεφάλαια (άνω από 100 εκ. ευρώ) γεγονός που την καθιστά μη ανταγωνιστική.
Άλλωστε ένα από τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί η πρόταση για την αποεπένδυση της ΔΕΗ, είναι ότι τα πάγια που θα πουληθούν πρέπει να είναι ισοδύναμα με τα περιουσιακά στοιχεία που θα μείνουν στην Επιχείρηση.