Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση ρωσικών στην Ελλάδα



Με γεωμετρικούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.

Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες.

Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, ηοικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Από τη δεκαετία του ’90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Στα θρανία των τάξεων της ρωσικής γλώσσας κάθονται μαθητές κάθε ηλικίας, «ο παππούς μαζί με τον πατέρα και τον εγγονό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ρωσικών, με δεκαετή πείρα στην διδασκαλία τόσο της ρωσικής, όσο και της ελληνικής γλώσσας, Όλγα Οσιπένκο.
Η ίδια διδάσκει τις πρώτες λέξεις και... στα ρωσικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι γονείς των οποίων προσπαθούν να τους δώσουν από «την κούνια» πλούσια εφόδια για τη μελλοντική επαγγελματικής τους σταδιοδρομία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθήτριάς της, κόρη γιατρού που λατρεύει την Ρωσία και τα ρωσικά, την οποία ανέλαβε όταν ήταν μόλις ...4 ετών... και τώρα κλείνει τα 11 και συνεχίζει!

Όσο για τους μεγαλύτερους μαθητές, τόσο της ίδιας όσο και άλλων καθηγητών που διδάσκουν κατ’ οίκον, οι ηλικίες των μαθητών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, από τα 10 έως και τα 70 χρόνια, όπως ποικίλο είναι και το επαγγελματικό προφίλ τους, αφού μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται γιατροί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, επιχειρηματίες, εκκλησιαστικοί παράγοντες, εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα. αλλά και συνταξιούχοι.

Γεωγραφικά, το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας εκδηλώνεται έντονα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Όπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε πρόσφατα στο περιθώριο της έκθεσης κορυφαίων ρωσικών πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη δημιουργία έδρας ρωσικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ). Ήδη το ΑΠΘ διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με ρωσικά πανεπιστήμια, ενώ προβλέπεται η άμεση χορήγηση υποτροφιών της ρωσικής στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, σε αριστούχους Έλληνες φοιτητές. Επίσης σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, τα ρωσικά έχουν ενταχθεί ως μάθημα επιλογής, παράλληλα με τις ήδη διδασκόμενες γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στην Αθήνα λειτουργούν σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το Επιστημονικό και Πολιτιστικό κέντρο της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι αποφοιτούν, ενώ λειτουργούν και ειδικά τμήματα για δικηγόρους, με έμφαση στη νομική ορολογία. Επίσης, στην Αττική λειτουργούν και «ρωσικά σχολεία», ενώ αναμένεται να ανοίξουν ορισμένα στην περιφέρεια.