Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024 -

Ave, Gavroglou!



Όλες/ όλοι γνωρίζουμε πως η εκάστοτε κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές, κι ένας τομέας που δέχεται ραγδαίες αλλαγές, είναι κι αυτός της παιδείας. Ένας εκ των σημαντικότερων, καθώς διαμορφώνει προσωπικότητες, τους πολίτες του αύριο. Έτσι, κι αυτή η κυβέρνηση, κι αυτός ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προέβη σε μια σειρά από αλλαγές, με σημαντικότερη την κατάργηση των Λατινικών.

του Ευστράτιου Δ. Κοκκινέλλη

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας

Φοιτητής Δημοσιογραφίας 

   ΤΕΛΟΣ το μάθημα των λατινικών, από το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021! Η παραπάνω κατάργηση αποτελεί απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος βάζει τέλος στην εκμάθηση των Λατινικών στα ελληνικά σχολεία. Πριν από αυτήν την κατάργηση, είχε προηγηθεί η προ ημερών κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, αρχής γενομένης από τις επόμενες εξετάσεις. Οι εν λόγω αποφάσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές. Όπως γίνεται αντιληπτό από όλους, πρόκειται για έναν πλήρη ακρωτηριασμό της κλασικής παιδείας!

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Αν πάρει κάποιος ιστορικά το όλο ζήτημα, θα συνειδητοποιήσει πως η κατάργηση των λατινικών, θα μας απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως από τον δυτικό πολιτισμό. Δεν είναι δυνατόν, η διδασκαλία τόσο των Αρχαίων Ελληνικών όσο και των Λατινικών να ξεκίνησε από το 1829,ως αποτέλεσμα της μελέτης που συνέταξε «περί ελληνικής Παιδείας» επιτροπή διαπρεπών Ελλήνων υπό την προεδρία του Άνθιμου Γαζή, και να τα καταργούμε μονομιάς εν έτει 2018. 3 χρόνια μετά την Επανάσταση, και συγκεκριμένα από το μακρινό 1824, η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίαζε, ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον των Ελλήνων προς τη μόρφωση και τη διδαχή της κλασικής παιδείας.

Οι επιπτώσεις μιας πιθανής κατάργησης...

  Οι επιπτώσεις μια τέτοιας κατάργησης είναι πολλές! Αρχικά, υποβαθμίζουμε και τείνουμε να εξαφανίσουμε σταδιακά τη γλώσσα των προγόνων μας, τα Αρχαία Ελληνικά. Είναι γνωστό σε όλους, πως η γλώσσα μας, ο ίδιος μας ο πολιτισμός ουσιαστικά, διαδόθηκε στον <<δυτικό κόσμο>> μέσω της Λατινικής γλώσσας και των λατινικών κειμένων που είχαν ως θέμα την προβολή αυτής. Κρίνεται σημαντικό, να αναφερθεί πως τα Αρχαία Ελληνικά με τα Λατινικά συνδέονται στενά μεταξύ τους.

   Υπάρχει καταπάτηση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είμαστε ισότιμα μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κακώς συνδέεται μόνο με την οικονομική ένωση των λαών, διότι είναι και μια πολιτισμική ένωση. Μια πολιτισμική ένωση που έχει ως αρχές τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την ενότητα, μα και μια ένωση από το παρελθόν μέσω των γλωσσών. Αυτή η ένωση, είναι φυσικά το ελληνορωμαϊκό παρελθόν. Ενώ σε 30 χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά, στη χώρα μας τείνουν να καταργηθούν τα Λατινικά, και οσονούπω προχωράμε στην καθαίρεση και των Αρχαιοελληνικών με τη σταδιακή αποδυνάμωση τους.

   Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση εκθέτονται ανεπανόρθωτα. Μια χώρα όπως η δίκη μας, που υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισμού, έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην παιδεία που παρέχει στους μελλοντικούς επιστήμονες. Να καλλιεργεί το αίσθημα της συλλογικότητας και της συνύπαρξης με τους υπόλοιπους λαούς. Να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών της, να τους εξευγενίζει. Όχι να τους μαζοποιεί και να τους καλλιεργεί τον υπερεθνικισμό. Εκτός αυτού, στους μαθητές της υποβαθμίζει την εκμάθηση ξένων γλωσσών( Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά κ.α.).

   Φέρει προβλήματα στους Έλληνες φοιτητές, με πρώτους πληγέντες αυτούς που σκοπεύουν να εισαχθούν στις φιλοσοφικές και νομικές σχολές. Αυτό συμβαίνει λόγω της άγνοιας της λατινικής. Πέραν των δύο σχολών, προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι θετικές επιστήμες, καθώς η ορολογία τους βρίσκεται στη λατινική, κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός και το επιτελείο του.

   Ο υπουργός και το επιτελείο του δείχνουν “γυμνοί” στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και της παγκόσμιας κοινότητας, αφού δεν μπορούν να βελτιώσουν τη διδαχή των λατινικών, παρά τις χρόνιες προτάσεις φιλολόγων για την αναβάθμιση του μαθήματος και τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας.

   Αποδυναμώνει και “χαντακώνει” το επάγγελμα των φιλολόγων. Ένα επάγγελμα που έχει ήδη κορεσμό. Βεβαίως αποδυναμώνει και τη θέση της χώρας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ διαθέτουμε λαμπρά μυαλά και επιστήμονες με σπουδαίο έργο.

Εν κατακλείδι...

  Εάν εφαρμοστούν οι παραπάνω καταργήσεις, με κύρια την κατάργηση της διδασκαλίας της Λατινικής στη δευτεροβάθμια, θα έχει διαπραχθεί ένα τεράστιο έγκλημα! Οι παραπάνω καταργήσεις μόνο δεινά μπορούν να προξενήσουν στη χώρα και τίποτε άλλο. Αρκετά δεινά έχουμε τραβήξει ως λαός, ας μην τραβήξουμε κι αυτό! Ave, Gavroglou!

Y.Γ Πως γίνεται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, χωρίς να υπάρχει μια κοινή απόφαση έστω με τις Φιλοσοφικές Σχολές της χώρας;