Πολιτικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές, δημοσιογράφοι-τηλεπερσόνες αλλά και γνωστές γραφίδες εντύπων, ακόμη και ένα γραφείο τελετών, κρύβονται πίσω από ροές εκατομμυρίων ευρώ προς την τράπεζα της Ελβετίας UBS και αποτελούν μέρος της αποκαλούμενης λίστας Μπόργιανς – από το όνομα του υπουργού Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση.
Εντυπωσιακό είναι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει σταλεί από φυσικό πρόσωπο, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, ενώ στο top-10 των εμβασμάτων βρίσκονται και μεγάλες εταιρείες με αποστολές 200-300 εκατ. ευρώ.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου, Γιάννης Δραγάτσης, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης καθημερινά βρίσκονται μπροστά σε χιλιάδες ταυτοποιήσεις προσώπων τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία τα εκατομμύρια ευρώ που έστελναν στο εξωτερικό.
Για την περίοδο 2005-09, τα 9.500 εμβάσματα που κατευθύνονταν στην ελβετική τράπεζα ή εισέρχονταν από την ίδια τράπεζα στην Ελλάδα καταγράφουν ένα πλέγμα φοροδιαφυγής, αλλά και κυκλοφορίας «μαύρου χρήματος» από και προς τη χώρα μας.
Σύντομα θα ταυτοποιηθούν άλλα 35.000 εμβάσματα με στόχο να φτάσουν τις 100.000, τα οποία θα αποκαλύψουν και τους κωδικούς που εμπεριέχονται στη λίστα Μπόργιανς.
Μεταξύ των πολιτικών προσώπων, υπάρχουν και πρόσωπα υπεράνω υποψίας που εξέπληξαν και εκείνους που τους εντόπισαν. Συγκεκριμένα γυναίκα δημοσιογράφος και τηλεπερσόνα εντοπίστηκε να έχει αποστείλει την επίμαχη πενταετία το ποσόν των 2,5 εκατ. ευρώ, γνωστή γλύπτρια έστειλε 3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, αλλά καιτραγουδίστρια του εντέχνου είχε προχωρήσει στην αποστολή ποσού ύψους 250.000 ευρώ.
Στη λίστα Μπόργιανς, όπως έχει ταυτοποιηθεί με βάση τον κατάλογο των εμβασμάτων που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εντοπιστεί και μεγαλοδικηγόροι (κάποιοι ασχολούνται με υποθέσεις εξοπλιστικών), ενώ άλλος μεγαλοδικηγόρος έχει στείλει 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Γιατροί του Κολωνακίου αποτελούν επίσης μέρος του καταλόγου με συχνές αποστολές εμβασμάτων, αφού, όπως φαίνεται, κινούσαν τα ποσά και σε νυχτερινές ώρες αμέσως μετά τις επισκέψεις των υψηλών πελατών τους.
Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20.000 καταγραφές ποσών από τις οποίες 12.000-13.000κινήσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Από αυτές αποκαλύπτεται ότι φορολογικό-εισπρακτικό αντικείμενο υπάρχει για τουλάχιστον 1.000 πρόσωπα, τα οποία επιχειρούσαν να φέρουν στην Ελλάδα μέσω εμβασμάτων της UBS ποσά τα οποία επένδυαν στη συνέχεια σε ακίνητα ή αγορά άλλων άυλων τίτλων κ.ά.
Σύμφωνα με το Βήμα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την έρευνα των εισαγγελέων αποτελεί η εισδοχή ποσών σε offshore εταιρείες. Πολλές φορές τα εκατομμύρια ευρώ ξεκινούσαν από εταιρείες με έδρα τον Παναμά, τις Βερμούδες, τη Λιβερία ή τα νησιά Γκέρνσεϊ για να καταλήξουν σε άλλες υπεράκτιες με έδρες φορολογικούς επίσης παραδείσους, όπως το νησί Τορτόλα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Κέιμαν κ.ά.
Ερευνάται μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή επενδυτική εταιρεία η οποία εμφανίζεται συχνά να μεσολαβεί στην Ελβετία για την αποστολή μεγάλων ποσών σε φυσικά πρόσωπα καθώς είναι εντυπωσιακά τα ποσά που έχουν διακινηθεί.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης η ταύτιση προσώπων της λίστας Μπόργιανς με τηλίστα Λαγκάρντ. Διαχειριστής της λίστας Λαγκάρντ, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος, εμφανίζεται να διακινεί ποσά εκατομμυρίων και στη λίστα Μπόργιανς, κάτι πη εγείρει ερωτήματα για το αν υπάρχει συσχέτιση με «μαύρο χρήμα» που έχει φύγει από τη χώρα μας.