Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Αρνητικοί σε άμεση εκλογή ΠτΔ και απλή αναλογική οι Eυ. Βενιζέλος, Ν. Αλιβιζάτος, Στ. Τσακυράκης



Η απευθείας εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό και η ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα στο πολίτευμα με ακαθόριστες συνέπειες, εκτίμησαν οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, Σταύρος Τσακυράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκδήλωση του ομίλου e kyklos το βράδυ της Πέμπτης στο Παλλάς.

Και οι τρεις άνδρες συμφώνησαν ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα δεν οφείλεται στις πιθανές αδυναμίες του Συντάγματος, αλλά στη πολιτική αδυναμία των κυβερνήσεων και των κομμάτων να αναλάβουν την ευθύνη για να δώσουν λύση.

Ο κ. Βενιζέλος, με τη διπλή ιδιότητα του καθηγητή και του πολιτικού, τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών, οφείλεται στην η έλλειψη ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Χαρακτήρισε επίσης παράδοξο να γίνεται πρώτα η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα κι να έπεται η συνταγματική αναθεώρηση.

 

«Το Σύνταγμα δεν θα δώσει απάντηση πώς θα βγούμε από τα μνημόνια, ούτε πώς θα κάνουμε ανάπτυξη, ούτε πώς θα είναι το φορολογικό σύστημα, ή πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες », είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ν. Αλιβιζάτος: Πέντε προϋποθέσεις

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, προσδιόρισε πέντε προϋποθέσεις, ώστε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να είναι αποτελεσματική και να προάγει την δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

  1. Να μην αμφισβητηθεί το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. «Αυτά που είναι κεκτημένα για την Δημοκρατία μας, δεν είναι ακόμη κεκτημένα σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.», είπε.
  2. Η απουσία κουλτούρας συναίνεσης. «Δεν υπάρχει μεταξύ των κομμάτων και έτσι θα ήταν ολέθρια η εκλογή προέδρου από το λαό, σε μια χώρα, χωρίς κουλτούρα συναίνεσης. Θα επρόκειτο για συγκρουσιακό δικεφαλικό σύστημα. Απλή αναλογική και άμεση εκλογή θέτει σε κίνδυνο το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης», τόνισε.
  3. Η ανάγκη «να ξεφύγουμε από τον νομικισμό. Απουσιάζει παντελώς η λογική του συσχετισμού δυνάμενων και η κοινωνική δυναμική, επεσήμανε.
  4. Είναι απαραίτητο να οριοθετηθεί η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τους τεχνοκράτες, καθώς πέραν των πολιτικών ιδεολογιών χρειάζεται γνώση, καινοτομία, δημιουργικότητα, για τα σύγχρονα προβλήματα.
  5. Καμία λύση δεν υπάρχει, χωρίς την ιδέα ότι υπάρχει πέραν του εθνικού και το ευρωπαϊκό επίπεδο. «Από τα θετικά του Brexit ότι θα υποχρεωθούμε να σκεφτούμε», εξήγησε.

Στ. Τσακυράκης: Υπονόμευση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης υπογράμμισε ότι με το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο και το πολιτικό σύστημα με όση κριτική κι αν ασκείται, εξασφαλίστηκε η μακρότερη περίοδος δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. «Το μόνο παρατράγουδο που ζήσαμε ήταν το περσινό δημοψήφισμα», ανέφερε ο ίδιος.

Επέκρινε επίσης την αντίληψη ότι «η εξουσία πρέπει να ασκείται με δημοψηφίσματα», εκτιμώντας ότι, σε συνδυασμό με την άμεση εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπάρχει κίνδυνος υπονόμευση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

«Η γοητεία της άμεσης δημοκρατίας είναι κατ’ ουσίαν μία ψευδαίσθηση. Στη σημερινή συγκυρία, η απλή αναλογική μπορεί να είναι καταστροφική. Είναι, ωστόσο, τερατώδες το μπόνους των 50 εδρών και απαιτείται σαφώς περιορισμός σε λογικά επίπεδα. Στόχος θα πρέπει να είναι, η σταθερότητα των κυβερνήσεων», κατέληξε.