Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Απομακρύνθηκε λύκος που είχε εγκλωβιστεί σε έκταση της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα



Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η επιχείρηση σύλληψης, ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης λύκου από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αμυγδαλέζας, όπου το ζώο είχε εγκλωβιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο νεαρός αρσενικός λύκος, είναι ηλικίας περίπου 2 ετών και έχει βάρος 28 κιλών. Το ζώο επανεντάχθηκε σε παρακείμενη δασική περιοχή, αφού του τοποθετήθηκε δορυφορικό κολάρο για την παρακολούθησή του.

Η επιχείρηση παγίδευσης του ζώου ξεκίνησε την 27η Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ υποστηρίχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της. Ο λύκος φαίνεται να εισήρθε αρχικά εντός του χώρου της σχολής όπου πιθανότατα λόγω της ασφάλειας που παρείχε η περιφραγμένη έκταση από σκυλιά και άλλους λύκους, παρέμεινε εντός της για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας προς εξεύρεση τροφής.

 

Η διοίκηση της σχολής, προς επίλυση του ζητήματος, απευθύνθηκε άμεσα στο Δασαρχείο Πάρνηθας που ενημέρωσε εν συνεχεία την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που αποτελούν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LIFE Wild Wolf.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο, υπό τον συντονισμό του συνεργάτη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ Δρ. Γ. Ηλιόπουλου, τοποθέτησε ειδικές παγίδες, προκειμένου να αιχμαλωτίσει με ασφάλεια το ζώο. Οι παγίδες ελέγχονταν σε 24ωρη βάση από τα στελέχη της ΜΔΠΠ του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ στην επιχείρηση αναισθητοποίησης και απεγκλωβισμού συμμετείχε και η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩ κα. Φωτοπούλου.
Τελικά, στις 4 το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου, το ζώο παγιδεύτηκε επιτυχώς, αναισθητοποιήθηκε, ραδιοσημάνθηκε και επανεντάχθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας από το προσωπικό της Καλλιστώ και του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία παγίδευσης, νάρκωσης, ραδιοσήμανσης, μεταφοράς και ανάνηψης του ζώου, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε στη συνέχεια να περιορίζει την προσέγγισή σε κατοικημένες περιοχές και ανθρώπους.

Η παρακολούθηση των κινήσεων του λύκου θα γίνεται μέσω ραδιοκολλάρου GPS Iridium σε καθημερινή βάση από την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Αν το ζώο προσεγγίσει στο μέλλον κάποια περιοχή έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.