Ένα περίπου χρόνο μετά την απότομη ροή των προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, όπου μαζί τους έμπαιναν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα μετανάστες ακόμη και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, να δει κανείς πώς έχει διαμορφωθεί η τοπική κοινωνία στη Μυτιλήνη, αλλά και ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά.
της Μαρίας Γιαχνάκη
Το κακό είναι ότι κάποιοι επιθυμούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το... χαλί και για αυτό το λόγο «κλείνουν» τα στόματα με εκβιασμούς και φορούν ταμπέλες «ακραίων συμπεριφορών» σε όσους τολμούν να εκφράσουν την ανησυχία τους.
Το γεγονός ότι περίπου 10.000 μετανάστες- πρόσφυγες, βρίσκονται σήμερα στα νησιά μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι από μόνο του βαρύ, για μια κοινωνία που γονατίζει καθημερινά από την οικονομική κρίση και που βλέπει τα παιδιά της να γίνονται οι ίδιοι μετανάστες σε άλλες χώρες.
Όμως βαρύ και ανεπίτρεπτο είναι, για όποιον εκφράζει την άποψή του για τους κινδύνους που μπορεί να γεννήσει το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, να κινδυνεύει από χαρακτηρισμούς και από τις συνέπειες του αντιρατσιστικού νόμου που από ότι φαίνεται δεν ψηφίστηκε τυχαία πριν από το ξέσπασμα των ροών.
Ο δημοσιογράφος όμως αφουγκράζεται, συγκρίνει, εκφράζει άποψη και δεν θα πρέπει να φοβάται να γράφει την αλήθεια...
Δείτε όλα τα βίντεο και τις συνεντεύξεις που έκανε η δημοσιογράφος στο πρώτο μέρος της έρευνάς της ΕΔΩ