Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Απογοητευτικά στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις



Τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο έχει επιβαρυνθεί η οικονομία από τις ατελεύτητες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) που παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη ο κίνδυνος να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ορατός.

Συγκεκριμένα, (ποσοστό 40,3%) θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αδήλωτη εργασία μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων.

‭Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το πρώτο ‬εξάμηνο‭ ‬του‭ ‬2017‭‬ θα‭‬ διακόψουν‭ ‬τη‭ ‬λειτουργία‭ ‬τους‭ ‬18.700 επιχειρήσεις.‭ Επιπρόσθετα,‭ υπογραμμίζεται‭ ‬ότι‭‬ ‭‬τα‭ ‬«λουκέτα»‭ ‬θα‭ ‬‬συγκεντρωθούν‭ ‬σε επιχειρήσεις της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης‭, ενώ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που‬ βρίσκονται στο ‬«κόκκινο»‭ ‬συνεπάγονται ‭υψηλό‭ ‬κίνδυνο‭ ‬απώλειας 34.000‭ ‬θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Την ίδια στιγμή, οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις μιλούν για επιδείνωση της ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίων από την αγορά που οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις, ενώ προκύπτει αύξηση των οφειλετών κατά 10% όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές τους.

Πάνω από τέσσερις στις πέντε‭ ‬μικρομεσαίες‭ ‬επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες‭ ‬σε‭ ‬πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν‭ ‬κάμψη‭ ‬της‭ ‬οικονομικής‭ ‬δραστηριότητας‭ ‬και‭ ‬‬λειτουργούν‭ ‬με‭ ‬ορίζοντα συρρίκνωσης‭ ‬και‭ ‬όχι‭ ‬επέκτασης.‭ ‬Παράλληλα, φαίνεται να εδραιώνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας και οι άτυπες μορφές απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι ‭προοπτικές για το α' εξάμηνο του 2017 ως προς το λόγο προσλήψεων-απολύσεων‬ δείχνουν‭ ‬ότι‭ ‬σε‭ ‬δύο‭ ‬επιχειρήσεις‭ ‬που‭‭ ‬κάνουν‭ ‬προσλήψεις‭‭ ‬(8,1% ‬των‭‭ ‬επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις, με το ισοζύγιο της απασχόλησης να είναι αρνητικό.

Για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα‭ με‭ ‬την ‬έρευνα‭ της ΓΣΕΒΕΕ,‭ ‬αναμένονται ‬2.000 ‬επιπλέον ‬απώλειες‭ ‬θέσεων ‬μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.

‭Αλλά‭‭ ‬ακόμα ‬και‭ ‬από‭ ‬αυτές‭ ‬τις‭ ‬επιχειρήσεις ‬που‭ ‬θα ‬προχωρήσουν‭‭ ‬σε‭ ‭προσλήψεις‭‭ ‬και‬ αύξηση του προσωπικού κατά το α΄εξάμηνο του 2017 το 40% περίπου θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς‭ ‭‬της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς‭ ‬του εξωτερικού συνεργάτη.

Γενικά οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α' εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση.

Ωστόσο, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι σχετικά νεότερες σε ηλικία επιχειρήσεις καθώς και οι σχετικά μεγαλύτερες σε μέγεθος ως προς την απασχόληση.

Όμως, τη δυσκολία της κατάστασης δείχνει το γεγονός ότι μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ενώ μόλις το 6,4% έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων (π.χ. ΕΣΠΑ).

Στο μεταξύ, στην αύξηση του ανώτατου ορίου του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Για να αντιμετωπίσουν την αιμορραγία των καταθέσεων, οι τράπεζες αυξάνουν την εξάρτηση τους από τον ακριβό δανεισμό του ELA, με συνέπεια την εκμηδένιση της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις.