Στοιχεία καταθετών και επενδυτών από χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες η νέα λίστα που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Τα στοιχεία αφορούν καταθέσεις και επενδύσεις σε κινητές αξίες για το έτος 2010 και δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ήλθαν στα χέρια των γερμανικών αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου με τη χρήση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών απέκτησε στο παρελθόν πρόσβαση στα στοιχεία καταθετών της ελβετικής τράπεζας UBS, τα οποία είναι γνωστά ως λίστα Μπόργιανς.
Στη λίστα, όμως, σύμφωνα με τον Capital.gr, δεν υπήρχαν μόνο καταθέτες από τη Γερμανία αλλά και από άλλες χώρες. Υπήρχαν και περίπου 10.500 Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι τα στοιχεία των οποίων δόθηκαν στις ελληνικές αρχές το 2015.
Η νέα λίστα, όπως σημειώθηκε, αφορά καταθέτες και επενδυτές από χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου. Η λίστα περιλαμβάνει τα στοιχεία 475 φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, ωστόσο, η επεξεργασία τους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο κυρίως για επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή για να διασωθούν.
Η νέα λίστα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές σε κρυπτογραφημένο αρχείο το οποίο εστάλη αμέσως στους οικονομικούς εισαγγελείς για να εκδοθούν οι εντολές ελέγχου. Τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής θα είναι η ταυτοποίηση των ονομάτων της νέας λίστας και η παραβολή τους με τις λίστες που έχει ήδη στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς και η λίστα των περίπου 1.270.000 μεγαλοκαταθετών.
Στη συνέχεια θα εκδοθούν εντολές φορολογικού ελέγχου για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι καταθέτες της λίστας μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που εμφανίζονται να είχαν το 2010 στο Λουξεμβούργο.
Οι εντολές που θα εκδοθούν θα αφορούν και συγγενικά πρόσωπα των καταθετών - επενδυτών ενώ θα διερευνηθεί και αν όσοι εμφανίζονται στη λίστα λειτουργούν ως παρένθετα πρόσωπα που διαχειρίζονται κεφάλαια τρίτων προσώπων (π.χ. δικηγόροι που εκπροσωπούν πελάτες τους).
Η νέα λίστα δόθηκε στις ελληνικές αρχές από το γερμανικό κρατίδιο στο πλαίσιο προβλέψεων της συμφωνίας συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών που είχε υπογράψει πέρυσι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης με την κυβέρνηση του κρατιδίου τον Νοέμβριο του 2015.