Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

Από κόσκινο περνά ο ΔΣΑ τους δικηγόρους που πήραν πτυχίο στην Κύπρο



Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον δικηγορικό κόσμο, καθώς επίκειται επανέλεγχος πτυχίων εκατοντάδων νέων δικηγόρων που σπούδασαν Νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Ο επανέλεγχος όπως λέει στα «Νέα» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, καθίσταται αναγκαίος μετά τη διαπίστωση ότι 33 νέα πτυχία που υποβλήθηκαν προς έλεγχο στους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους παρουσίαζαν σοβαρές αντιφάσεις.

Επιπλέον στο πρόσφατο παρελθόν, προτούν ανατεθεί στους δικηγορικούς συλλόγους ο έλεγχος των πτυχίων μέσω Επιτροπής Αξιολόγησης, πολλοί νέοι δικηγόροι είχαν προέλθει από τα ίδια ιδιωτικά πανεπιστήμια με αναγνωρισμένα πτυχία, οι οποίοι ήδη δικηγορούν και τώρα θα ελεγχθούν ξανά.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων αλλοδαπής των δικηγορικών συλλόγων βγάζει ουσιαστικά κόκκινη κάρτα στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) επειδή έχει αναγνωρίσει πτυχία για τα οποία μετέπειτα διαπιστώθηκαν ελλείψεις.

Η Επιροπή Αξιολόγησης των δικηγόρων πριν από λίγες ημέρες εξέτασε αιτήσεις εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγος τις οποίες μεταξύ των άλλων, είχαν υποβάλει υποψήφιοι απόφοιτοι από δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κυπρου.

«Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους προς αξιολόγηση φακέλους υπάρχουν αντιφάσεις στα προσκομισθέντα έγγραφα για περισσότερα ζητήματα (ενδεικτικά ως προς τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθημάτων, το ύψος των πιστωτικών μονάδων ανά μάθημα, τη διάρκεια σπουδών), που καθιστούν αδύνατη την αξιολόγηση των φακέλων. Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση όλων των ως άνω αιτήσεων και να σταλούν έγγραφα προς τα πανεπιστήμια με κοινοποίηση στους αιτούντες, προκειμένου να παρασχεθούν επεξηγήσεις, διατηρώντας κάθε νόμιμη επιφύλαξη. Εισήχθησαν προς εξέτασε 93 φάκελοι, εκ των οποίων οι 60 οι οποίοι ήταν πλήρεις αξιολογήθηκαν και για 33 φακέλους αναβλήθηκε η αξιολόγηση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος» αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής.

Οπως εξηγεί ο Βασίλης Αλεξανδρής, σε αρκετές υποθέσεις οι ασάφειες ήταν σημαντικές όπως σε περίπτωση αποφοίτου για τον οποίο ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο να βεβαιώσει πόσες πιστωτικές μονάδες (ECTS) είχε αποκτήσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Μας έστειλαν δύο διαφορετικά πιστοποιητικά, στο ένα εκ των οποίων εμφανιζόταν το ίδιο πρόσωπο να έχει λάβει x ECTS και στο άλλο σχεδόν διπλάσια για το ίδιο χρονικό διάστημα» λέει.

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε δεν αφορά μόνο τις 33 περιπτώσεις ελλιπών φακέλων αλλά ανοίγει επίσης τον ασκό του Αιόλου γιατί τα περισσότερα από αυτά τα πτυχία έχουν αναγνώριση από τον ΔΟΑ-ΤΑΠ. Οπότε προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως είναι δυνατόν σε όλους τους προς αξιολόγηση φακέλους να υπάρχουν αντιφάσεις στα προσκομισθέντα έγγραφα και αυτό να διέλαθε της προσοχής τόσο των ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και του ΔΟΑΤΑΠ;Για το λόγο αυτό τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης δικηγόρων θα συναντηθούν όπως είπε ο Αλεξανδρής με στελέχη του ΔΟΑΤΑΠ ώστε να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί και κυρίως σε ποια έκταση μπορεί να έχουν γίνει αναγνωρίσεις πτυχίων με ελλιπείς φακέλους στο παρελθόν.

Η νέα διαδικασία εγγραφής στα μητρώα

Ο Αιτών καταθέτει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στον Δικηγορικό Σύλλογο όπου επιθυμεί να κάνει την άσκησή του. Ο Σύλλογος αποστέλει το φάκελο του αιτούντος στην Επιτροπή Αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων. Σε πρώτο στάδιο ελέγχεται κατά πόσον ο αιτών είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, το οποίο του παρέχει στο κράτος προέλευσης του πτυχίου δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα του δικηγόρου. Εφόσον πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις, σε δεύτερο και βασικό στάδιο, η Επιτροπή διερευνά την αντιστοιχία των προσόντων του αιτούντος προς εκείνα που απαιτούνται για την εγγραφή πτυχιούχου Νομικής ως ασκούμενου. Η τελική κρίση αφορά την υποβολή ή μη του υποψηφίου σε δοκιμασία επάρκειας για ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, δεκτά προς αξιολόγηση είναι και πτυχία Νομικής ελληνικών κολεγίων, δεδομένου ότι ως «πτυχίο» σύμφωνα με την Οδηγία 2013/55 ΕΕ, θεωρείται εκείνο που έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών, το οποίο μπορεί να εκφράζεται με αντίστοιχο αριθμό πιστωτικών μονάδων σύμφωνα με το ΕυρωπαϊΚό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων.