Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Απλησίαστα τα ακίνητα στην Αθήνα. Ανεβαίνουν ραγδαία οι τιμές



Η Ελλάδα, η οποία ακόμη προσπαθεί να βγει από την κρίση και έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, έχει μια πόλη η οποία βλέπει τις τιμές στα ακίνητα να εκτοξεύονται ραγδαία, πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. 

Πλέον βλέπουμε διαμερίσματα περιοχές που ήταν άλλοτε υποβαθμισμένες να κοστίζουν το ίδιο με διαμερίσματα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων, παρόλο που οι μισθοί των Ελλήνων δεν μπορούν να συγκριθούν με των Ευρωπαίων. 

Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 12,2%, σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό από τη Στοκχόλμη και αντίθετα με πόλεις όπως το Παρίσι όπου οι τιμές μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

 

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις μακρές, αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν εμπλοκή σε νομικές υποθέσεις, κάτι που ανεβάζει τις τιμές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει προκαλέσει πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, όμως η έλλειψη κατοικιών κερδίζει το πάνω χέρι σε πολλές πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους. Όμως ο κύριος όγκος αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορους παρόχους. Για την Αθήνα, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τον ιστότοπο spitogatos, μέσω του οποίου υπολογίστηκαν οι μηνιαίες τιμές ζήτησης στις πέντε περιοχές της πόλης, ενώ στη συνέχεια, υπολογίστηκε ο μέσος όρος των περιοχών για να προσδιοριστεί μια ενιαία τιμή.

Από την κρίση χρέους, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια. Όμως πολλά από αυτά έχουν εγγύηση από ακίνητα, με αποτέλεσμα η εξασφάλιση των δανείων έχει μπλεχτεί με τις προσπάθειες να υπάρξουν συμφωνίες πληρωμής με τους οφειλέτες. «Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά στο μεταξύ», γράφει το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», ενώ απέδωσε την άνοδο των τιμών και στο πρόγραμμα Golden Visa.

Παράλληλα περιοχές όπως το Γκάζι, που το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα, έχουν μετατραπεί σε περιζήτητες γειτονιές. Πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως στη Γλυφάδα, ξεφυτρώνουν πολυτελή συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα. Οι εργασίες αρχίζουν και στο Ελληνικό. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Αλλά η οικοδόμηση δεν προχωράει αρκετά γρήγορα για να καλύψει την τρέχουσα έλλειψη, κάτι που πιέζει τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης κατανάλωσε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Σε βραχυπρόθεσμη βάση, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.