Για να κλείσουν άμεσα όλα τα πρώτα προαπαιτούμενα (πλειστηριασμοί, 100 δόσεις) και να περάσουν αμέσως μετά και στα επόμενα (ασφαλιστικό, "κόκκινα δάνεια") «τρέχουν» πλέον κυβέρνηση και θεσμοί.
Από σήμερα το απόγευμα, σε νέα σύσκεψη του οκονομικού επιτελείου το απόγευμα, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για συμφωνία έως το Σάββατο, το οποίο συζήτησαν χθες με το «κουαρτέτο» οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης.
Ο υπουργός Οικονομίας εμμέσως επιβεβαίωσε, καθώς δεν διέψευσε όταν ερωτήθη από τους δημοσογράφους, πως ο «έντιμος συμβιβασμός» για τους πλειστηριασμούς α΄κατοικίας περιλαμβάνει δύο στοιχεία: υποχώρηση του ορίου προστασίας για τα σπίτια στα 180.000-200.000 ευρώ (ή και στα έως 160.000 ενδεχομένως) και σταδιακή σε βάθος χρόνου «χαλάρωση» των ορίων εισοδήματος.
Η αξία προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο που προτείνει η Αθήνα είναι 280.000 ευρώ.
Για το εισοδηματικό όριο, που αναμένεται το μεγαλύτερο παζάρι, η ελληνική πρόταση είναι 34.000 για τετραμελή οικογένεια. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ' ελάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή έως ότου η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα εσήμαινε ότι άμεσα θα χάσουν την «ομπρέλα προστασίας» του νόμου Κατσέλη περίπου ο ένας στους τρεις διανειλήπτες, ενώ ο αριθμός τους θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα (πάνω από 28.000-30.000 το χρόνο) θα αισθανθούν ότι μπορεί να χάσουν την πρώτη κατοικία τους αν δεν πληρώσουν, ενώ τελικά θα μείνουν στο απυρόβλητο μόνον όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Στην κυβέρνηση πάντως λένε πως προσπαθούν να θέσουν και κάποιες επιπλέον δικλείδες στη συμφωνία που, αν τις δεχτεί η Τρόικα, θα διασφαλίσουν ότι δεν θα παρατηρηθεί κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.
Για τις 100 δόσεις, το συμβιβαστικό σχέδιο προβλέπει περιθώριο μικρότερο των 30 ημερών (πιθανόν 20 ή 10 μέρες) για να πληρώσει κάποιος την δόση που παρέλειψε.
Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν εξετάστηκε στην πρώτη συνάντηση με τους δανειστές, αλλά σήμερα ή αύριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα νέα ισοδύναμα που προτείνει (κυρίως έσοδα από φόρους στα στοιχηματικά παιχνίδια).
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές θέτουν στο τραπέζι και το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο. Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και υψηλόβαθμων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με τεχνοκράτες των δανειστών έγινε η παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων, οι οποίες θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες.
Από το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαρέτως τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες κλπ).
Ωστόσο οι ίδιες πηγές διέψευδαν τις πληροφορίες από πηγές κοντά ατην διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις οποίες συζητείται να μειωθεί στο 60% το ποσοστό των συντάξεων (ή των συντάξιμων αποδοχών κατά άλλες πληροφορίες) το οποίο λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μέχρι να συμπληρώσουν το 65 έτος της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, λένε κυβερνητικές πηγές, η όποια εξέλιξη δεν θα αφορά όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.