Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 -

Αναστάτωση με τα αρχαία που πέρασαν στο υπερταμείο



Στο υπερταμείο πέρασαν πολλά αρχαία υπό το καθεστώς πίεσης που συντάχθηκε η σχετική λίστα και τώρα η κυβέρνηση «τρέχει» να τα εντοπίσει, όπως αναφέρει το «Έθνος». Τα μνημεία υπάρχουν στη λίστα που φτιάχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπερταμείο. Πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση.

Ειδικότερα με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, ωστόσο, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής.

«Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Σύμφωνα με το «Έθνος» η κυβέρνηση ζήτησε από την αρχή των συνομιλιών με τους θεσμούς να εξαιρεθούν τα μνημεία και τα αρχαιολογικά μουσεία, υποκαθιστώντας τα με άλλα ακίνητα του Δημοσίου που προσφέρονται για εμπορική χρήση.

Οι θεσμοί θέλοντας να αποφύγουν τις καθυστερήσεις ζήτησαν να συμπεριληφθούν τα πάντα και στη συνέχεια να γίνονται εξαιρέσεις.