Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 -

«Αιχμές» του OHE για την Τουρκία: «Σταματήστε την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού ως πίεση προς την Ελλάδα»



Η νέα δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε σε «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ένα φαινόμενο το οποίο αφορά άμεσα την Τουρκία και την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση η οποία «φωτογραφίζει» μεταξύ άλλων και την Τουρκία, ως χώρα η οποία εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί το προσφυγικό ζήτημα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και κατ’επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποδεικνύεται από τις ίδιες τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις χώρες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιτύχουν τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.: «Οι άνθρωποι δεν είναι, και δεν πρέπει ποτέ να είναι, πιόνια των γεωπολιτικών παιχνιδιών. Η αναφερόμενη αύξηση αυτής της τάσης – στην Ευρώπη και αλλού – είναι πολύ ανησυχητική».

Είναι σαφές ότι η δήλωση αυτή αποτυπώνεται και στα ελληνοτουρκικά, όπου το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατηγορίες εκατέρωθεν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαικωμάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προσθέτει: «Όταν τα κράτη ενθαρρύνουν τις εκροές πληθυσμού προς τις γειτονικές χώρες, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους και επιδεινώνουν το τραύμα και τα βάσανα των προσφύγων».

Πρόκειται για ενέργεια που «προωθεί επικίνδυνες ροές και εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανή εκμετάλλευση , ενώ μπορεί να καταβάλλει τις ικανότητες υποδοχής των προσφύγων από τις γειτονικές χώρες».  Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από όλα τα κράτη να μην κοιτάνε το ζήτημα αυτό με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, αλλά αντιθέτως να παρέχουν ουσιαστική προστασία σε όσους έχουν ανάγκη και να αξιολογούν δίκαια και αποτελεσματικά τις αιτήσεις ασύλου κατά την άφιξή τους. Η δήλωση καταλήγει: «Αυτή η θεμελιώδης ευθύνη για την προστασία των προσφύγων μπορεί να διαμοιραστεί  μεταξύ κρατών με πνεύμα αλληλεγγύης, όχι να μεταφέρεται μονομερώς ή να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς».