Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Αχτσιόγλου: Μισθοί και συντάξεις αυξάνονται το 2019



«Μισθοί και συντάξεις αυξάνονται το 2019 και αυτό είναι πάρα πολύ κομβικό ζήτημα για τη χώρα που έχει περάσει μία οχταετία μνημονίων», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ3.

«Ο κύκλος των μνημονίων έχει κλείσει μια για πάντα», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «αντιστρέψαμε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, είμαστε ήδη σε εντατική διαδικασία για να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο, υλοποιούμε προγράμματα εργασίας για τους νέους». Δήλωσε, επίσης, ότι «αυτό που σχεδιάζουμε για τους πρώτους μήνες του 2019 είναι ένα συνολικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι, λόγω της θετικής προσωπικής διαφοράς, «600.000 συνταξιούχοι, κατά κανόνα προερχόμενοι από το ΙΚΑ, θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1/1/2019. Άρα, και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, λόγω της μη περικοπής της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, και για αρκετούς εκ των συνταξιούχων θα υπάρχουν αυξήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συντάξεις χηρείας, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «αυτό το οποίο έχουμε συζητήσει με εκπροσώπους των συζύγων θανόντων είναι ότι θα προσπαθήσουμε να λάβουμε κάποια επιπλέον μέτρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να χαλαρώσουμε το ζήτημα των ηλικιακών ορίων αλλά και να δούμε δημοσιονομικά τι δυνατότητες έχουμε προκειμένου να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις και στο ύψος».

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι «εντός μνημονίου, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, επιμείναμε πάρα πολύ να μπουν κάποιοι κανόνες προστασίας που δεν υπήρχαν πριν: βάλαμε κατώφλια προστασίας, δηλαδή κατώτατο όριο σύνταξης για τον χήρο/α, ξεχωριστό κατώτατο όριο σύνταξης για τα ανήλικα τέκνα και φροντίσαμε ώστε τα ενήλικα τέκνα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους. Επίσης, φτιάξαμε ειδικά προγράμματα προκειμένου να μπορέσουν οι χήροι/ες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας: δηλαδή πριμοδότηση σε όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποκλειστικά εστιασμένα σε αυτούς. Άρα, κάναμε ήδη κάποια βήματα με τα οποία δείχνουμε ότι κατανοούμε απολύτως το πρόβλημα και θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα».