Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Η ΑΕΚ είναι και πάλι εδώ και σκοπεύει να παραμείνει στα αστέρια»



Με αφορμή την επιστροφή της ομάδας στους ομίλους του Champions League, η ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, δημοσιεύει ένα κείμενο με το τι σηματοδοτεί το γεγονός αυτό για τον σύλλογο και κάποιους παίκτες, όπως ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Στο τέλος, στέλνει το μήνυμα πως «η AEK είναι και πάλι εδώ! Και σκοπεύει να παραμείνει στα αστέρια!».

 

 

Αναλυτικά το κείμενο:

«Ταξίδι επιστροφής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στην οποία η ΑΕΚ πριν από ακριβώς 24 χρόνια και πέντε μέρες έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που δήλωσε συμμετοχή. Από τότε πέρασαν πολλά… Και έγιναν πολλά…

Και κυρίως πέρασαν 4.305 ημέρες από το τελευταίο ταξίδι της ΑΕΚ στο πλαίσιο του UEFA Champions League, όταν αναχωρούσε στις 5 Δεκεμβρίου του 2006 για τις Βρυξέλλες για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της κόντρα στην Άντερλεχτ (απ’ όπου και η φωτό με την ισοφάριση από τον Μπρούνο Τσιρίλο) για τον όγδοο όμιλο της περιόδου 2006-07 διεκδικώντας την πρόκριση για τους «16» για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι που δεν πέτυχε μετά το… απρόσμενο διπλό της Λιλ στο Μιλάνο επί της Μίλαν!

Ήταν ο 24ος και τελευταίος αγώνας στην ιστορία της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League στην τέταρτη συμμετοχή στη διάρκεια της οποίας έκανε και τις δύο πρώτες της νίκες της στη διοργάνωση επί της Λιλ και επί της Μίλαν στο ΟΑΚΑ. Μεγάλα βράδια με την ΑΕΚ να συνεχίζει στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ως τρίτη στον όμιλό της. Κάτι που πέτυχε ακόμα μια φορά στη δεύτερη συμμετοχή της, ενώ στις υπόλοιπες δυο τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της.

Η ΑΕΚ επέστρεψε στην Ευρώπη πριν από δύο χρόνια συμπληρώνοντας 200 αγώνες κόντρα στη γαλλική Σεντ Ετιέν, έκανε αισθητή την παρουσία της πέρυσι στο Europa League φτάνοντας μέχρι τους «32» και αγγίζοντας την πρόκριση στους «16» στα ματς με την Ντιναμό Κιέβου και εφέτος συνεχίζει με την επιστροφή της στο Champions League μετά από 12 χρόνια επιχειρώντας να επαναθεμελιώσει την ευρωπαϊκή της οντότητα και να επιβεβαιώσει το «ανερχόμενη δύναμη» που πριν από λίγες ημέρες είπε ο προπονητής της, Μαρίνος Ουζουνίδης, ο πρώτος Έλληνας προπονητής που θα την οδηγήσει στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η ΑΕΚ έχει καταφέρει στο μεταξύ να χτίσει ένα αήττητο 14 αγώνων στην Ευρώπη, ρεκόρ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο θα υπερασπιστεί αύριο στο γήπεδο που πήρε το όνομα του παίκτη-συμβόλου του Αγιαξ και όχι μόνο, Γιόχαν Κρόιφ, ενώ είναι αήττητη και στους… τρεις τελευταίους της αγώνες στο Champions League, αφού δεν έχασε σε ολόκληρο το δεύτερο γύρο της τελευταίας της συμμετοχής με νίκες επί της Λιλ και της Μίλαν και το 2-2 στο τελευταίο της ματς με την Αντερλεχτ. Στις Κάτω Χώρες αποχαιρέτισε τη διοργάνωση, στις… Κάτω Χώρες την ξαναβρίσκει.

Και μάλιστα στην Ολλανδία που παραδοσιακά αποτελεί… εχθρικό έδαφος για την ΑΕΚ, εκεί όπου σε τέσσερις αγώνες κόντρα σε Αϊντχόφεν (δύο φορές), Αγιαξ και Βίτεσε όχι μόνο μετράει ισάριθμες ήττες και μηδέν στις τέσσερις προκρίσεις, αλλά δεν έχει καν καταφέρει να σκοράρει με τέρματα 10-0… Άλλωστε ο Αγιαξ μια φορά έχει ηττηθεί στην έδρα του (όχι στη σημερινή, αλλά στον τελευταίο του αγώνα στο De Meer Stadion) από ελληνική ομάδα και ήταν από τον Παναθηναϊκό στις 3 Απριλίου του 1996, όταν στη σύνθεσή του είχε τον σημερινό προπονητή της ΑΕΚ με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να αγωνίζεται και στα 90 λεπτά με το νούμερο «3» στην πλάτη.

Ο Έλληνας τεχνικός θα κάνει το δικό του… νταμπλ αύριο το βράδυ, αφού στο Champions League έχει συμμετάσχει στους ομίλους ως ποδοσφαιριστής φτάνοντας μάλιστα μέχρι τους 4 της περιόδου 1995-96 και ετοιμάζεται να το ζήσει και ως προπονητής, όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του που θα κάνουν, όποιοι αγωνιστούν αύριο, την πρώτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση, πλην ενός, του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι…

«Δεν υπάρχει κάτι το πιο ωραίο από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Δεν συγκρίνεται ούτε με το Μουντιάλ. Είναι πραγματικά υπέροχο να αγωνίζεσαι στο Champions League» μας έλεγε ο διεθνής Ουκρανός αμυντικός που έχει με  τη Σαχτάρ Ντόνετσκ παρά μια όσες συμμετοχές έχει και η ΑΕΚ στη διοργάνωση με 23 ματς και ένα γκολ ανοίγοντας το σκορ στο 2-1 επί της Αρσεναλ στις 3 Νοεμβρίου του 2010!

Ρωτήσαμε τον Τσίγκρι αν έχει να συμβουλεύσει κάτι τους χωρίς εμπειρία από τη διοργάνωση συμπαίκτες του και απάντησε διπλωματικά… «Έχω και εγώ πολύ καιρό να αγωνιστώ. Είναι και για μένα μια νέα εμπειρία», αλλά η δική του τελευταία φορά απέχει λιγότερο σε σχέση με της ΑΕΚ, περίπου στο μισό…

Αν έχουν περάσει 4.304 μέρες από το τελευταίο ματς της ΑΕΚ στο Champions League, για τον Ντίμα έχουν περάσει 2.044 μέρες από το δικό του –προσωρινό, όπως αποδείχτηκε- «αντίο» στη διοργάνωση, που ήταν ο αγώνας της Σαχτάρ με την Ντόρτμουντ για τους «16» στις 13 Φεβρουαρίου του 2013, τη χρονιά που οι Γερμανοί έφτασαν μέχρι τον τελικό. Ο Τσίγκρι ήταν παρών στο 2-2 του Ντόνετσκ, αλλά δεν ήταν καν στην αποστολή του Μιρτσέα Λουτσέσκου στη Γερμανία, όταν η ομάδα του ηττήθηκε με 3-0 και αποκλείστηκε… «Από μια μεγάλη ομάδα που είχε Λεβαντόφσκι, Χούμελς, Ρόις, δύο πολύ μεγάλα παιχνίδια» θυμάται το τελευταίο του ματς στο Champions League ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του σημερινού ρόστερ με εμπειρία στα αστέρια. Ετοιμάζεται πλέον και αυτός για τη δική του επιστροφή…

Όπως και ολόκληρη η ΑΕΚ που πέρασε πολλά, έφτασε χαμηλά, ξέχασε για μεγάλο διάστημα τι σημαίνει Ευρώπη και ολοκληρώνει το πλάνο της ολικής επιστροφής με τον 25ο αγώνα της ιστορίας της στο UEFA Champions League αύριο το βράδυ στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Άμστερνταμ. Ένα βράδυ δικαίωσης αλλά και ένας νέος κύκλος που ανοίγει. Είναι μια διαφορετική πτήση η σημερινή για την αποστολή της ΑΕΚ, που αναχώρησε ήδη με προορισμό το Άμστερνταμ.

Είναι η πτήση της επιβεβαίωσης για όσα σχεδίασε, οργάνωσε και πέτυχε στη διάρκεια αυτής της πενταετίας. Είναι η επιβράβευση ενός πλάνου που αποθέωσε την ποδοσφαιρική λογική και αποστόμωσε πλήρως τις προβλέψεις των περισσότερων ειδικών. Ενός πλάνου που συνδύασε αγωνιστική και οικονομική αυτονομία. Με βήματα σίγουρα και σταθερά και με εκμηδενισμό του ρίσκου, μακριά από τα περισσότερα λάθη που την καθήλωσαν σε παλαιότερες εποχές.

Η ΑΕΚ βρίσκεται και πάλι ψηλά και ετοιμάζεται να τεστάρει τις δυνάμεις της στο ανώτερο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Εκεί που παραδοσιακά ανήκει. Με την ευρωπαϊκή καταξίωση να αποτελεί βασική προτεραιότητα από τα πρώτα της βήματα στις διοργανώσεις της UEFA.

H AEK είναι και πάλι εδώ!

Και σκοπεύει να παραμείνει στα αστέρια!».