Κυριακή 07 Ιουλίου 2024 -

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την νίκη της Εθνικής στο «Euro» του 2004



Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις μέρες, 20 χρόνια πριν, που η γαλανόλευκη ομάδα του Άγγελου Χαριστέα και του Ότο Ρεχάγκελ μας χάρησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Σαν σήμερα, 20 χρόνια πριν, η Εθνική Ελλάδας έγραψε ιστορία με «χρυσά» γράμματα, προκαλώντας «σοκ», έκπληξη και δέος σε όλη την Ευρώπη. «Το Πειρατικό» δημιούργησε ένα έπος, το οποίο θα μνημονεύεται για μία ζωή.

Κι όπου παλικάρια… Μιλάμε για τον αρχηγό Ζαγοράκη, αλλά και τους Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Δέλλα, Καψή, Φύσσα, Μπασίνα, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Γιαννακόπουλο, Βρύζα, Χαριστά, Τσιάρτα, Νικολαΐδη, Λάκη, Παπαδόπουλο, Βενετίδη. Όπως και τους Νταμπίζα, Γκούμα. Γεωργιάδη, Καφέ, Κατεργιαννάκη, Χαλκιά.

Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2

Η Εθνική δεν θέλησε να είναι η… καλεσμένη της παρέας του Φίγκο, δείχνοντας τις προθέσεις της με το «καλημέρα», επικρατώντας 2-1 στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2004. Έπιασαν απ’ τον… γιακά τους Ίβηρες, με τον Γιώργο Καραγκούνη να ανοίγει το σκορ με γκολάρα στο 7’, ενώ αιφνιδίασε στο ίδιο σημείο στο β’ μέρος, κάνοντας το 2-0 με πέναλτι του Μπασινά στο 51’. Το τέρμα του Ρονάλντο με κεφαλιά στο 90’+3’ δεν κόστισε εν τέλει στην Ελλάδα.

Ελλάδα-Ισπανία 1-1

Η Ισπανία έψαχνε τη ρεβάνς για τη νίλα, την οποία υπέστη από την Ελλάδα στα προκριματικά. Η Εθνική έδειξε ότι τα όσα είχαν προηγηθεί μόνο τυχαία δεν ήταν. Το γκολ του Μοριέντες στο 28ο λεπτό και η αφόρητη κατά διαστήματα πίεση της ομάδας του Ινιάκι Σάεθ δεν πτόησαν την Εθνική, η οποία έκανε τη ζημιά με τον Άγγελο Χαριστέα να «τρυπάει» τον Ίκερ Κασίγιας στο 66’ έπειτα από μαγική μπαλιά του Βασίλη Τσιάρτα.

Ρωσία-Ελλάδα 2-1

Η Εθνική είχε κάνει με αυτά τα αποτελέσματα παραπάνω από τη μισή δουλειά για να βρεθεί στα νοκ-άουτ. Παρότι έδειξε τάσεις αυτοχειρίας απέναντι στην αδιάφορη βαθμολογικά Ρωσία, εν τέλει πήρε αυτό που ήθελε, αν και έχασε με 2-1. Σε ένα κάκιστο από πλευράς απόδοσης πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να σώσει την παρτίδα με το τέρμα του Βρύζα στο 43ο λεπτό να τη στέλνει εν τέλει στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Γαλλία-Ελλάδα 0-1

Ούτε η ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος… χόρτασε την Εθνική, η οποία όσο έτρωγε τόσο της άνοιγε η όρεξη. Το επόμενο «θύμα» της ήταν η κάτοχος του τίτλου Γαλλία του μυθικού Ζιντάν, την οποία ξέρανε στους «8» με το γκολ του Άγγελου Χαριστέα με κεφαλιά στο 65ο λεπτό έπειτα από σέντρα του Θοδωρή Ζαγοράκη μετά από εξαιρετική ενέργεια που είχε κάνει.

Ελλάδα-Τσεχία 1-0

Το εμπόδιο, το οποίο κλήθηκε να ξεπεράσει η Ελλάδα στα ημιτελικά, δεν προκαλούσε τόσο μεγάλο δέος. Ωστόσο, η αγωνιστική κατάσταση της Τσεχίας, η οποία είχε παίξει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο, αναμφίβολα προκαλούσε προβληματισμό. Όχι άδικα όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, πιέζοντας πολύ την Ελλάδα, ενώ χρειάστηκε και η βοήθεια της τύχης ώστε να μείνει όρθια η Εθνική και να «χτυπήσει» την κατάλληλη στιγμή. Με τον Τραϊανό Δέλλα να σκοράρει λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης έπειτα από τρομερή εκτέλεση κόρνερ του Τσιάρτα, σημειώνοντας το μοναδικό ασημένιο γκολ ever.

Ελλάδα-Πορτογαλία 1-0

Η πιο μεγάλη ώρα! Η Εθνική ήταν ούτως ή άλλως πετυχημένη (και με το παραπάνω) στη διοργάνωση, αλλά όταν πας στην… πηγή, θες να πιεις νερό. Αυτό φρόντισε να κάνει και η Ελλάδα, ολοκληρώνοντας την παρουσία της στο Euro 2004, όπως την ξεκίνησε. Δηλαδή με νίκη επί της οικοδέσποινας Πορτογαλίας. Νιώθοντας αυτήν τη φορά μεγαλύτερη πίεση αμυντικά. Ωστόσο, η συνεργασία των Αγγέλων (Μπασινά και Χαριστέα) στο 57’ έφερε ακόμη ένα «χρυσό» γκολ για τη γαλανόλευκη, αλλά αυτό ήταν το πιο γλυκό απ’ όλα στην πιο μεγάλη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.