Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Άγιος Σπυρίδων



Ο Άγιος Σπυρίδων, η Κέρκυρα και η θαυμαστή ιστορία μεταφοράς του ιερού Λειψάνου στο νησί

Τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Σπυρίδωνα πανηγυρίζει σήμερα η Κέρκυρα. Αν και οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, οπότε οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, τα μέτρα προστασίας εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.



Κέρκυρα: Το φοβερό θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα την Κυριακή των Βαΐων

Από το 1456 που ήρθε το Άγιο Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα μέχρι και σήμερα αποτελεί τον πολυτιμότερο και αδαπάνητο θησαυρό όλων των Κερκυραίων. Είναι τα πάντα για τους Κερκυραίους. Ο Άγιος είναι αυτός που καθημερινά, πάνω στην λάρνακα του, ακούει ευχαριστίες, θλίψεις, προβλήματα, αιτήσεις, ικεσίες. Συλλέγει χαμόγελα και τα κάνει προσευχές στον θρόνο του Θεού.



Άγιος Παΐσιος: «Κάντε υπομονή, ο Άγιος Σπυρίδων θα μας φέρει ψάρια»

Κάποτε στο Κουτλουμουσιανό Κελί του Αγίου Σπυρίδωνος, το Κερκυραίικο, ενώ είχε πλησιάσει η εορτή του Αγίου, δεν είχαν βρει ακόμη ψάρια και οι Πατέρες ανησυχούσαν.

Τα Καλογέρια έλεγαν στον Γέροντα να αγοράσουν βακαλάο, μια που δεν βρήκαν ψάρια. Ο Γέροντας τους έλεγε:



Θαύματα Αγίων; Θα ήθελα ένα παράδειγμα

Άπειρα παραδείγματα υπάρχουν βεβαίως. Το παρακάτω κείμενο από το: «Ο Άγιος Σπυρίδων. Προστάτης των Φτωχών, Πατέρας των Ορφανών, Δάσκαλος των Αμαρτωλών του + Κόντογλου Φώτη».



12 Δεκεμβρίου: Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος του Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου

Τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου τιμά σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή Τρεμετουσιά – όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα.