Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τίμιος Σταυρός



Αποστολή ope: Ευχαριστίες του Κοζάνης Παύλου στον Γέροντα Εφραίμ για τη μεταφορά του αντιγράφου του Τιμίου Σταυρού από την Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ευλόγησε εχθές Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Παύλος.



Πως βρέθηκε και υψώθηκε ο Τίμιος Σταυρός

Δύο φορές τον χρόνο εορτάζει πανηγυρικά η Εκκλησία μας τον Τίμιον Σταυρόν. Μία για την ανεύρεσή του την 6ην Μαρτίου του 326 μ.Χ. και μία κατά την Ύψωσή του την 14ην Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως, που υπάρχει μέχρι σήμερα.



Γέροντας Εφραίμ : «Σταυρός ο φύλαξ της Οικουμένης»

Για την αγιαστική χάρη και δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου είχε μιλήσει σε μια από τις πολλές πνευματικές ομιλίες του ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ Εφραίμ 



Η πίστη και ο Τίμιος Σταυρός ανάστησαν ένα παιδί… που αργότερα έγινε ιερέας!

Μια ηλιόλουστη μέρα, αφού τέλειωσε τις δουλειές του σπιτιού κι ετοίμασε το φαγητό μετέφερε τη μηχανή της [η Στυλιανή Χατζήνα, αργότερα Μοναχή Φιλοθέη 1897-1975] στην ταράτσα του σπιτιού για να γαζώσει.

Από κοντά είχε το αγοράκι της, τον Σταύρο που θα ήταν περίπου 20 μηνών.



14 Σεπτεμβρίου: Ύψωση του Τίμιου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε και γιατί;

Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου. Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ιερό αυτό σύμβολο τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.



Άγιος Παΐσιος: "Όταν ο Τίμιος Σταυρός μπει στην Αγιά Σοφιά τελειώνουν όλα και ξεκινούν όλα"

Μα εδώ έχουμε εκλογές και εσύ τυρβάζεις( ασχολείσαι) περί άλλων:
 
Ερώτημα πολλών και καλοπροαίρετων…