Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ορθοδοξία



Αγία Κασσιανή, η μεγάλη ποιήτρια του Βυζαντίου

Η γυναίκα καταξιώθηκε, για πρώτη φορά, στον Χριστιανισμό και αναδείχτηκε ως ισότιμο, με τον άνδρα, ανθρώπινο πρόσωπο. Τρανή απόδειξη η ανάδειξη μυριάδων αγίων γυναικών, οι οποίες συναγωνίστηκαν επάξια τους άνδρες αγίους σε αγιότητα και αξιοσύνη. Μια από αυτές υπήρξε η αγία Κασσιανή, η λόγια μοναχή, η φημισμένη ποιήτρια και υμνογράφος του Βυζαντίου.

    

    Αφιέρωμα στον Όσιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη στην Pemptousia TV

    Στις 7 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του νέου Οσίου, Δανιήλ του Κατουνακιώτου (1846-1929), τον οποίον κατέταξε στο Αγιολόγιό της στις 9 Μαρτίου του 2020. Ο Όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης γεννήθηκε στη Σμύρνη σε πολύτεκνη οικογένεια ευλαβών γονέων. Ήταν αριστούχος απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης.

    

    Οικουμενικός Πατριάρχης: Εκτυλίσσεται τρίτος παγκόσμιος πόλεμος εναντίον της φύσεως

    Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή στο 3ο Φεστιβάλ Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποτέλεσε μια βαθιά και στοχαστική τοποθέτηση για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ηθικές, πνευματικές και κοινωνικές τους διαστάσεις.

    

    7 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος μάρτυρας Σώζων

    Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος, των Αγίων Ευόδου και Ονησιφόρου των Αποστόλων, του παιδομάρτυρος Σώζοντος από την Ασπρογιά της Πάφου, και του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου.

    

    Συνέρχεται για πρώτη φορά η ΔΙΣ της 168ης Συνοδικής Περιόδου – Ποιοι είναι οι 12 Συνοδικοί

    Συνέρχεται για πρώτη φορά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 168ης Συνοδικής Περιόδου (1.9.2024 έως 31.8.2025), τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. 

    Όπως είχε γράψει και πριν λίγες ημέρες το ope.gr η νέα σύνθεση είναι η ακόλουθη:

    Πρόεδρος:

    

    Πυροβολισμός σε παράθυρο του παρεκκλησίου της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βίλνιους

    Σπασμένο από μία σφαίρα εντοπίστηκε παράθυρο Ορθόδοξου παρεκκλησίου στην οδό Bokšto g. 4 στο Βίλνιους το οποίο ανήκει στην Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία.