Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 -

ψηφιδωτο



Τρίκαλα: Ψηφιδωτό του Βασίλη Τσιτσάνη κοσμεί το ομώνυμο Μουσείο

Ένα ψηφιδωτό του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, του Τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη κοσμεί από την παραμονή των Χριστουγέννων το Μουσείο Τσιτσάνη, και συγκεκριμένα τη μία όψη του τ. διοικητηρίου των παλιών φυλακών Τρικάλων.



Το μεγαλύτερο άθικτο ψηφιδωτό του κόσμου ανοίγει για το κοινό

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μεγαλύτερο παγκοσμίως άθικτο αρχαίο ψηφιδωτό 2.750 τ.μ. που θα ανοίξει στο κοινό στην Αντάκια της Τουρκίας, δόθηκαν στη δημοσιότητα.



Βρέθηκε θαυμάσιο ψηφιδωτό στο αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας

Ένα εύρημα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, που προσθέτει νέα στοιχεία σχετικά με την πόλη της Αμβρακίας, της σημαντικής κορινθιακής αποικίας που εξελίχθηκε σε σημαντική πόλη-κράτος στη βορειοδυτική Ελλάδα, εντοπίστηκε κατά τις εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας.



Μονή Λατόμου στη Θεσσαλονίκη και το σπάνιο ψηφιδωτό με τον έφηβο Ιησού

Στη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να αναζητήσει και να ανακαλύψει ψηφίδες της ιστορίας που συνθέτουν τη μοναδική ιστορία της ιστορικής πόλης που χιλιάδες χρόνια αποτελεί κοιτίδα του ελληνισμού και του πολιτισμού.



Εντατικές προσπάθειες για την αποκάλυψη αρχαίου ψηφιδωτού με τους Άθλους του Ηρακλή

Tο μεγαλείο του κτηρίου στη Λάρνακα, στην περιοχή του αρχαίου Κιτίου, το οποίο κοσμούσε το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή, ανέδειξε η ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, η οποία έφτασε στα 30 - 40 μέτρα κατά μήκος της οδού Αγίου Νεοφύτου και σε πλάτος 3 - 5 μέτρα.



Κύπρος: Στην επιφάνεια εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 4ου αιώνα μ.Χ.

Τμήμα ψηφιδωτού, που μπορεί να χρονολογηθεί στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. και εντυπωσιάζει, τόσο για την καλή κατάσταση διατήρησής του, όσο και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του, αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, στην τοποθεσία Πιάθκια στο Ακάκι της Επαρχίας Λευκωσίας.