Τρίτη 15 Απριλίου 2025 -

Ελληνική Γλώσσα



H UNESCO πρότεινε να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε σήμερα Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και τη σημασία διαφύλαξής της

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κήρυξε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Μαρτίου 2025, το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είναι αφιερωμένο στην ποιήτρια και Ακαδημαϊκό Κική Δημουλά.



Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Σε 30 χρόνια θα είμαστε μόλις 7 εκατομμύρια οι φυσικοί ομιλητές»

O Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σήμερα ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με αφορμή την «Ημέρα ελληνικής γλώσσας» όπου και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως πολύς κόσμος αγαπά την ελληνική γλώσσα, ειδικά όσοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους.



Προκόπης Παυλόπουλος: Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην εξέλιξη της Επιστήμης των Μαθηματικών

Μιλώντας στην εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, με θέμα: «Επισημάνσεις για την συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην εξέλιξη της Επ[ιστήμης των Μαθηματικών», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. 



Γιώργος Καραμίχος: Ο ηθοποιός στο νέο τηλεπαιχνίδι γνώσεων της ΕΡΤ1

Το νέο συναρπαστικό παιχνίδι γνώσεων και ψυχαγωγίας, «Πες τη λέξη», με παρουσιαστή τον δημοφιλή ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο, έρχεται στην ΕΡΤ1, για να κάνει πιο διασκεδαστικά τα Σαββατοκύριακά μας.



Φράσεις λαϊκής σοφίας - Τις χρησιμοποιούμε, αλλά τι σημαίνουν;

Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Οι φράσεις αυτές κρύβουν μία μικρή ιστορία, με άγνωστους σε εμάς πρωταγωνιστές, η οποία αφενός έχει κάτι να μας διδάξει, και αφετέρου απεικονίζει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και δράσης των ανθρώπων μίας άλλης εποχής.