Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

ατμοσφαιρική ρύπανση



Αυτές είναι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία – Τι συμβαίνει με την αφρικανική σκόνη

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κορχιδάκης, εξήγησε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. 

 Ο καθαρός αέρας είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία μας.
 

Τι προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον οργανισμό



Ατμοσφαιρική ρύπανση: Με ποιες ασθένειες συνδέεται – Νέα έρευνα

Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ρύπανση του αέρα είναι περισσότερα απ' ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα για το θέμα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν επιβαρύνει μόνο την καρδιά και το αναπνευστικό, αλλά σχετίζεται με πολλά νοσήματα, ακόμα και με τη σηψαιμία.



Τα μωρά στα καροτσάκια είναι εκτεθειμένα στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά στα καροτσάκια εκτίθενται συστηματικά σε ρύπανση έως 60% μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι τα καροτσάκια βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος, με συνέπεια τα παιδάκια να είναι εκτεθειμένα περισσότερο στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.



Έρευνα: Πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά;

Η συχνή έκθεση των ανθρώπων ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να προκαλέσει επιβαρυντικές αλλαγές στην καρδιά τους, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την πρόωρη ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και νεαρών παιδιών.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 10,7 εκατομμύρια κρούσματα νόσων των νεφρών ετησίως

Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 10,7 εκατομμύρια κρούσματα ανάπτυξης χρόνιων νεφρικών νόσων ετησίως, σύμφωνα με νέα μελέτη του Μπέντζαμιν Μπάου του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας του Σεντ Λούις των ΗΠΑ.