Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024 -

προέλευση



Η λέξη Θεός από που προέρχεται;

Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτη (σελ 747) στο λεξικό νέας ελληνικής γλώσσας, μας λέει ότι η λέξη αυτή είναι αρχαία, ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΤΥΜΟΥ, και αναφέρει ως «παρετυμολογίες» την συσχέτιση της με άλλες συνώνυμες λέξεις.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι προσπάθειες για τεκμηριωμένη (ετυμολογικά) απόδοση της λέξης δεν έχουν δώσει καρπούς μέχρι σήμερα.



Εσείς ξέρετε από πού προέκυψε η φράση έφαγα χυλόπιτα;

Έφαγα χυλόπητα: Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους.

Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο.



Ο Θουκυδίδης η προέλευση των Ελλήνων και το όνομα Ελλάς

Όπως γνωρίζουμε ενδεχομένως από τα σχολικά μας χρόνια, ο Έλλην ιστορικός Θουκυδίδης έζησε μεταξύ 460 – 398 π.Χ.. και έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη συγγραφή της κλασικής Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου.



SZ για G20: Οι ταραξίες του Αμβούργου ήρθαν από την Ελλάδα

Το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου μονοπωλεί η Σύνοδος Κορυφής του G20 και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Αμβούργο τις περασμένες ημέρες.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Αυτές οι πράξεις δεν σχετίζονται με κάποια δικαιολογημένη οργή», γράφει: «Γιατί δεν φώναξαν οι Σοσιαλδημοκράτες,



«Να μου λείπει το βύσσινο...»: Από που προέρχονται οι φράσεις που χρησιμοποιούμε συχνά

Στην καθημερινή μας ομιλία χρησιμοποιούμε φράσεις για να ''ειρωνευτούμε'' μία κατάσταση αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται και την σημασία τους...

 



Να τα πούμε; Κάλαντα πρωτοχρονιάς - Ξέρετε από που προήλθαν;

Τα «Κάλαντα» της Πρωτοχρονιάς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λίγοι ίσως γνωρίζουν όλο το περιεχόμενό τους και ακόμα λιγότεροι την προέλευσή τους.

Είναι βέβαιο ότι στο Άσμα που ακούγεται σήμερα στις γειτονιές είναι ενσωματωμένα τουλάχιστον τέσσερα «Άσματα Αγερμού» που μάλλον ανάγονται στη Βυζαντινή εποχή.