Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

όσπρια



Βρέθηκε καρκινογόνα ουσία σε δημητριακά, όσπρια και ζυμαρικά

Υπολείμματα γλυφοσάτης, μιας ουσίας που έχει χαρακτηριστεί ως "πιθανόν καρκινογόνα" από υπηρεσία του ΟΗΕ, βρέθηκαν σε πολλά τρόφιμα. Πρόκειται δημητριακά , όσπρια και ζυμαρικά όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Generations Futures, αφού προχώρησε στη χημική ανάλυση τριάντα δειγμάτων.



Όσπρια: Πώς να τα μεγειρέψετε για να αποφύγετε το φούσκωμα

Τα όσπρια περιέχουν κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, 20% υδατάνθρακες, 7% φυτικές ίνες και 2% λίπος. 

Είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B, σιδήρου και ασβεστίου.

Πολλοί άνθρωποι ωστόσο αποφεύγουν την κατανάλωσή τους, επικαλούμενοι ότι τους δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα και κυρίως φούσκωμα.



Κουκιά: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί

Τα όσπρια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών στη διατροφή μας και παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Από όλα τα όσπρια, τα κουκιά παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα ως προς τη σύστασή τους, γι’ αυτό και δεν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση από μια συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.



Κάνετε τα όσπρια τον καλύτερο σύμμαχό σας στο αδυνάτισμα

Μια διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.



Σου αρέσουν τα όσπρια; Αυτή είναι η χρονιά σου!

Ποια είναι η τελευταία τάση στη διατροφή; Τα όσπρια! Τα Ηνωµένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2016 Διεθνές Έτος για τα Όσπρια.