Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 -

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ



Χριστόψωμο: Ένα έθιμο που διατηρείται και στις μέρες μας

Το Χριστόψωμο ή αλλιώς «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά από ξερό βασιλικό.



Χριστόψωμο, τσιγαρίδα και άλλα χριστουγεννιάτικα έθιμα

Στην Πελοπόννησο, όπως σε όλη την Ελλάδα, οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εορτάζονται με έθιμα και παραδόσεις που φέρουν τη σφραγίδα του τόπου που γεννήθηκαν.

Αρκαδία

Αρκετά από τα παραδοσιακά έθιμα της Αρκαδίας για την περίοδο των Χριστουγέννων εξακολουθούν να τηρούνται, κυρίως στα ορεινά χωριά.



Παραδοσιακή συνταγή για Χριστόψωμο

Το χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι πιστοί με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Είναι το ψωμί για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και θεωρείται ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.

 



Θεσσαλονίκη: Το Χριστόψωμο ζύγιζε ... 180 κιλά!

Εκατόν ογδόντα κιλά ζύγιζε φέτος το τεράστιο χριστόψωμο που παρασκευάστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στην Αρναία Χαλκιδικής, όπου αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο «το μέλωμα του Χριστού».


Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή εορτή.