Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ



Zαεφ: Θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την προειδοποίηση την Τρίτη ότι θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών εάν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Μακεδονίας ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σήμερα σε στροφή 180 μοιρών. 



Η απάντηση της Κομισιόν στο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την άποψη ότι οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.



Δοκιμάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Φόβοι για ισχυροποίηση των εθνικιστών στα Σκόπια

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου.



Deutsche Welle: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προκάλεσε το πρόβλημα των εμπορικών ονομασιών

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των εμπορικών ονομασιών, αλλά δεν είναι αυτή που το προκάλεσε. Επί δεκαετίες η Ελλάδα άφηνε ελεύθερο πεδίο στη γειτονική χώρα, και αυτή το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο.



Κίνδυνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με τη ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών 



Συμφωνία των Πρεσπών:Οδηγίες ΥΠΕΞ για την εφαρμογή της

Ειδικότερα, στο υπουργείο αναφέρει στην εγκύκλιο ότι από τις 12 Φεβρουαρίου η επίσημη χρήση του συνταγματικού ονόματος της βόρειας γείτονας είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", ενώ το σύντομο όνομα θα είναι "Βόρεια Μακεδονία" και οι επιθετικοί προσδιορισμοί για το κράτος και τα όργανά του θα είναι "κυβέρνηση/υπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρειας Μακεδονίας".