Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 -

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ



Σκορδαλιά: Ποιοι πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωσή της σήμερα;

Την 25η Μαρτίου είθισται να καταναλώνουμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να την αποφύγουν για λόγους υγείας.



Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Η ελληνική παράδοση ορίζει πως την ημέρα της 25ης Μαρτίου, της (διπλής) θρησκευτικής και εθνικής γιορτής της Ελλάδας, το οικογενειακό τραπέζι έχει ως κύριο φαγητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Είναι το εθνικό φαγητό μας για τον εορτασμό και, έτσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου τιμάμε το αγαπημένο ελληνικό έθιμο.

Πώς προέκυψε, όμως, το έθιμο αυτό και γιατί καθιερώθηκε;



Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε στις 25 Μαρτίου

Φτάνει η ώρα γκια τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς στις 25 Μαρτίου έχει πάντα την… τιμητική του. Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι.



Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μια εκπληκτική μοναστηριακή συνταγή 

Υλικά :

1 κιλό παστός μπακαλιάρος
½ φλιτζάνι λάδι
1 ματσάκι σέλινο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο
5 πατάτες
3 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :



Σκορδαλιά: Ποιοι πρέπει να την αποφύγουν;

Ο μπακαλιάρος συνοδεία σκορδαλιάς είναι το πιάτο που πρωταγωνιστεί την ημέρα της 25ης Μαρτίου στη χώρα μας.

Η σκορδαλιά φτιάχνεται είτε με ψωμί είτε με πατάτα, αλλά το βασικό της συστατικό είναι φυσικά το σκόρδο.



Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Μοναστηριακή συνταγή

Αναμφίβολα είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι η συνταγή που έχει αν μη τι άλλο την τιμητική της στο τραπέζι ανήμερα της 25ής Μαρτίου. Φυσικά οι παραλλαγές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει είναι πολλές.