Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Νόμπελ Λογοτεχνίας



18 Μαρτίου 1996: Πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης

Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.



Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Στην ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ το φετινό βραβείο

Στην Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γλουκ απονεμήθηκες το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Βραβεύθηκε «για τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας που απονέμει το βραβείο.



Ένας Βολιώτης διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Υποψήφιος για να λάβει την υψηλότερη διάκριση, αυτή του βραβείου Νόμπελ, στο πεδίο της λογοτεχνίας είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης. 



Οδυσσέας Ελύτης – “Δυο χρόνια της ζωής σας θα πάνε χαμένα”

Στις 18 Οκτωβρίου του 1979, η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία»



Αποδέχεται ή όχι ο Ντίλαν το Νόμπελ; (εικόνες)

Φαίνεται πως αναγνώρισε αρχικά το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Μπομπ Ντίλαν, αφού στην ιστοσελίδα του υπήρχε ανάλογη αναφορά. Μέσα σε λίγες μέρες όμως φαίνεται πως το πήρε πίσω!



Τελικά «σνομπάρει» ο Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη.Ο Ντίλαν εμφανίστηκε στο Λας Βέγκας το ίδιο βράδυ και δεν έκανε αναφορά στο βραβείο.