Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

νεφρική ανεπάρκεια



Κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις -καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά κ.α.- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αυξάνει κατά 11 φορές την πιθανότητα νεφρικής ανεπάρκειας.



Νεφρική ανεπάρκεια: Αυτά είναι τα επικίνδυνα σημάδια

Οι νεφροί σας είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, το καθένα περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας. Βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πλάτης σας, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Μέσα σε κάθε νεφρό περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές δομές, που ονομάζονται νεφρώνες, φιλτράρουν διαρκώς το αίμα που κυλάει στις φλέβες σας.



«Ράλι» ζωής από ομογενή για τα παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια

Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξε ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος, για να βοηθήσει παιδιά που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, αφού θα συμμετέχει σε ένα «ράλι ζωής» με σκοπό την στήριξη παιδιών που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.



Βρέθηκαν 35 ένοχα γονίδια για τη χρόνια νεφρική νόσο

Τριάντα πέντε γονίδια που προδιαθέτουν γενετικά για την εκδήλωση της χρόνιας νεφρικής νόσου βρήκε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η ανακάλυψη αποτελεί σημαντική πρόοδο για την κατανόηση μιας διαταραχής των νεφρών, η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και όταν πια έχει προχωρήσει αρκετά.



Νεφρική ανεπάρκεια: Προσοχή στα σημάδια

Οι υγιείς νεφροί καθαρίζουν το αίμα σας και απομακρύνουν το περιττό υγρό, τα ανόργανα άλατα και τα απόβλητα. Παράγουν επίσης τις ορμόνες που κρατούν τα οστά σας ισχυρά και το αίμα σας υγιές.



Προσοχή: Τα σημάδια που δείχνουν νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν σημαντικές λειτουργίες όπως το φιλτράρισμα του αίματος και η απέκκριση των βλαβερών στοιχείων και ουσιών. Μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.