Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

μητρα



Αδενομύωση: Τα συμπτώματα, οι πιθανές αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

Η αδενομύωση, είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζεται όταν ο ιστός που κανονικά επενδύει την μήτρα μεγαλώνει εισχωρώντας στο μυϊκό της τοίχωμα.

Ο μετατοπισμένος ιστός συνεχίζει να δρα κανονικά (πύκνωση, διάσπαση και αιμορραγία) κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορεί να προκύψει μια διευρυμένη μήτρα και επώδυνες, βαριές περίοδοι.



Απίστευτο: Στη Σουηδία το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά από ρομποτικά υποβοηθούμενη μεταμόσχευση μήτρας

Ένα μωρό στη Σουηδία, το οποίο γεννήθηκε στις 8 Απριλίου, είναι το πρώτο στον κόσμο που είδε το φως με τη βοήθεια ρομποτικά υποβοηθούμενης μεταμόσχευσης μήτρας, η οποία είχε προηγηθεί. Το αγόρι, με ύψος 48 εκατοστά και βάρος 2,9 κιλά, γεννήθηκε με καισαρική και έχει καλή υγεία, όπως και η μητέρα του.



Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους επί ένα εξάμηνο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.

Η μεγαλύτερη χρονική περίοδος θηλασμού φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο, αν και το όφελος δεν είναι μεγάλο μετά τους εννέα μήνες θηλασμού.



Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Διάγνωση με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να «διαβάσει» τις ψηφιακές τραχηλογραφίες, κάνοντας διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξίσου καλά με τους γιατρούς ή και καλύτερα.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει πιο ακριβή αποτελέσματα από το τεστ Παπ και το τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων - και με χαμηλότερο κόστος.



Καρκίνος της μήτρας: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης

Η αναλογία μέσης-γοφών τείνει να «εκτοπίσει» τον δείκτη μάζας σώματος από τον χώρο της ιατρικής αξιολόγησης, καθώς φαίνεται πως είναι πιο αξιόπιστη ως δείκτη πρόβλεψης μεγάλου αριθμού ασθενειών.

 



Κούνια ρομπότ αποκοιμίζει το μωρό σαν να βρίσκεται στη μήτρα

Οι εξαντλημένοι γονείς έχουν πλέον ένα σύμμαχο στο πλευρό τους για ήσυχο ύπνο. Η πρωτοποριακή κούνια ρομπότ νανουρίζει το μωρό όταν ξυπνάει αντιγράφοντας τις κινήσεις της... μήτρας.

robokou1