Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Μικρα Ασία



Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, ο «του Θεού Οπλίτης» – Ο προστάτης του στρατού ξηράς

Ἐχθροὺς ὁ τέμνωνΓεώργιοςἐνμάχαις,
Ἑκὼν παρ’ ἐχθρῶντέμνεταιδιὰξίφους.
ἮρεΓεωργίουτρίτῃεἰκάδιαὐχέναχαλκός.
Κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Α'(1) 18-28 (Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου)



Μουσείο Ενορίας Αγίου Στεφάνου: Ένας χώρος γεμάτος κειμήλια από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία

Μοναδικά κειμήλια, εκκλησιαστικά και όχι μόνο, που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και τη Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί το Μουσείο της Ενορίας Αγίου Στεφάνου Αττικής, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.Στο μουσείο που βρίσκεται στο ισόγειο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου, φυλάσ



Μνήμη και συγκίνηση: Η ζωή πριν τη μικρασιατική καταστροφή

Όταν μιλάμε για τη Σμύρνη, σχεδόν πάντα μεταφερόμαστε νοητά στα ματωμένα χώματα του τόπου που αμαύρωσαν για πάντα τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Στα 93 χρόνια που συμπληρώνονται από την ολοσχερή καταστροφή, αξίζει να θυμόμαστε πως προηγήθηκαν χρόνια με σεβασμό σε θεσμούς, παραδόσεις, ανεκτίμητες ηθικές αξίες που έσβησαν μαζί με εδάφη και ανθρώπινες ζωές.



Έθιμα του Πάσχα στη Μικρά Ασία

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η διακόσμηση των ναών στη Μικρασία μετατρεπόταν σε πένθιμη. Μαύρα τούλια και μοβ κορδέλες συνέθεταν την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα γέλια και τα τραγούδια έπαυαν στους δρόμους, ενώ ακόμα και η ωδική στα σχολεία σταματούσε.



Ντοκουμέντο από το 1979: Η αφήγηση ενός 90χρονου Κρητικού πολεμιστή σε Μπιζάνι, Μακεδονία και Μικρά Ασία



Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα των χωριών της Ερυθραίας Μικράς Ασίας

Στην Ερυθραία τον Άη-Βασίλη τον έψαλλαν τα παιδιά αποσπερίς, δηλαδή το βράδυ της παραμονής. Τα ίδια κάλαντα τραγουδούσαν, όπως είπαμε, τις δυο επόμενες ημέρες και οι μεγάλοι στα βίζιτα.