Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ



Ελβετοί ερευνητές βρήκαν 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία του αριθμού «π»

Ελβετοί ερευνητές υπολόγισαν έναν νέο αριθμό-ρεκόρ ψηφίων του διάσημου αριθμού «π».

Με τη βοήθεια ενός υπερυπολογιστή που έκανε υπολογισμούς επί 108 μέρες και εννέα ώρες, βρήκαν 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία, έναντι περίπου 50 τρισεκατομμυρίων που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ του 2020 και το οποίο είχε πάρει υπερτριπλάσιο χρόνο για να βρεθεί.



Η «διαφωνία» Αριστοτέλη και Ηροδότου για τα Μαθηματικά

Από όσες πηγές έχουν «ξεθαφτεί» από την αρχαιότητα, φαίνεται πως ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες υπήρχε μια διχογνωμία για την προέλευση των μαθηματικών. Ηταν προϊόν εσωτερικής αναζήτησης και φιλοσοφίας, ή προέκυψαν από τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων;



Η τελειότητα του αριθμού 7: Δείτε τους λόγους που οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν «μαγικό»

Στην περίπτωση του αριθμού 7 είναι πολλές οι ιστορικές αναφορές.

 

Από τα 7 θαύματα του κόσμου, 4 βρίσκονταν στην Αρχαία Ελλάδα και 3 εκτός. Οι αριθμοί 3 και 4 είχαν επίσης συμβολική σημασία για τους Έλληνες.



Βρέθηκε αρχαίο… tablet που «ξαναγράφει» την ιστορία των μαθηματικών

Τα μαθηματικά αρχίζουν από την αρχή...

Μία ταμπλέτα ηλικίας 3.700 ετών αποδεικνύει ότι οι Βαβυλώνιοι ανέπτυξαν τριγωνομετρία 1500 χρόνια πριν από τους Έλληνες και χρησιμοποιούσαν μια εξελιγμένη μέθοδο μαθηματικών που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς σήμερα.



Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πήρε το «Νόμπελ των Μαθηματικών»

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο μαθηματικός και καθηγητής του περίφημου ΜΙΤ, που στα 27 του έλυσε τον Γρίφο του Νας, του του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου, τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize.



Πανελλαδικές 2018:Τα θέματα στα Μαθηματικά - ΕΠΑΛ

Στα μαθηματικά (Αλγεβρα), εξετάστηκαν το Σάββατο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.