Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

λεκκας



Λέκκας: «Πρέπει» να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ευθύμης Λέκκας, εξηγώντας ότι μέσα στην πενταετία πρέπει να εκτονωθούν οι εντάσεις.



Λέκκας: «Είναι δεδομένος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία – Ίσως να μην επηρεάσει την Ελλάδα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για ισχυρό σεισμό στην Τουρκία μέχρι και 7,5 ρίχτερ, δήλωσε: «Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης».



Ε.Λέκκας: «Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης μίλησε για τους σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη και το ρήγμα της Ανατολίας, τονίζοντας πως «έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα γι’ αυτό και το 1999 είχαμε την πρόκληση του σεισμού των Αθηνών μετά το μεγάλο σεισμό της Σμύρνης, της 17 Αυγούστου».



«Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές»

Την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας, στο περιθώριο της μεγάλης φωτιάς που έπληξε την Εύβοια τις προηγούμενες μέρες.



Λέκκας για τον σεισμό στον Κορινθιακό: Η περιοχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.46 σε θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιτέας, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος περί τα 2 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική καθώς επίσης και τη Στερέα Ελλάδα και την Πελοπόννησο.



Σεισμός στην Τουρκία - Λέκκας: «Δεν υπάρχει ανησυχία»

Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη επίδραση που θα μπορούσε να έχει στα Δωδεκάνησα και γενικά τον ελληνικό χώρο το γεωτεκτονικό καθεστώς, στο οποίο εντάσσεται ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.