Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 -

λακτοζη



Σας πειράζουν τα γαλακτοκομικά; Η αιτία δεν είναι μόνο η λακτόζη

Πιστεύετε ότι πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη και γι’ αυτό κόψατε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Έτσι χάνετε σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ιωδίου και ασβεστίου για λάθος λόγο.



Δυσανεξία στη λακτόζη: Τα είδη της και πώς αντιμετωπίζεται

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη, το σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να την απορροφήσει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή λακτάσης, του ενζύμου που παράγεται από το έντερο και διασπά τη λακτόζη, μπορεί όμως και να σχετίζεται με βλάβες του εντέρου.



Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Η μη πλήρης πέψη της λακτόζης, δηλαδή του σακχάρου που περιέχεται στο γάλα, λόγω έλλειψης του ένζυμου λακτάση, το οποίο παράγεται στο πάνω τμήμα των κυττάρων του εντέρου (ψηκτροειδής παρυφή).

Η λακτάση προκαλεί την αποδόμηση της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη, δηλαδή σε σάκχαρα εύκολα απορροφή-σιμα στην κυκλοφορία του αίματος.