Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 -

καρκίνος του παχέος εντέρου



Καρκίνος του παχέος εντέρου. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τρεις ειδικοί του ΕΚΠΑ απαντούν σε 10 ερωτήσεις για τις μη επεμβατικές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνο του παχέος εντέρου και τον ρόλο των σύγχρονων τεχνικών με το self-test.



Καρκίνος του παχέος εντέρου: Με αυτά τα συμπτώματα ξεκινάει

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε καρκίνο στο παχύ έντερο, αν έχετε πρώτα πολύποδες του παχέος εντέρου, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ελκώδη κολίτιδα, ή νόσο του Crohn, αν ακολουθείτε μια χρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ή αν καπνίζετε.



Καρκίνος του παχέος εντέρου: Προσοχή σε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκδηλώνεται στο κατώτερο τμήμα του πεπτικού σας συστήματος. Είναι ελάχιστα ξεχωριστός από τον καρκίνο του ορθού (ο καρκίνος που αναπτύσσεται πολύ κοντά στον πρωκτό) αλλά συνήθως αναφέρονται και οι δύο ως “καρκίνος του παχέος εντέρου”.



Καρκίνος του παχέος εντέρου και υπέρταση: Ποιο ελληνικό βότανο μας προστατεύει

Η ελληνική γη μας το προσφέρει απλόχερα και χάρη στην Μεσογειακή διατροφή υπάρχουν δεκάδες φαγητά και σαλάτες στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για άρωμα και γεύση.



Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «χτυπά» πλέον και πιο νέους

Αν και θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου «χτυπά» τις τελευταίες δυο δεκαετίες, όλο και πιο συχνά άτομα κάτω των 40 ετών.