Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ιωσήφ Ησυχαστής



ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατατάξεις Οσίων Γερόντων Ιωσήφ του Ησυχαστού- Δανιήλ Κατουνακιώτη- Εφραίμ Κατουνακιώτη

ΕΚΤΑΚΤΟ – Έλαβε χώρα εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η πολυαναμενόμενη Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, καθώς αυτή είχε προαναγγελθεί δια στόματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 20 Οκτωβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως της Α.Θ. Παναγιότητος στο Άγιον Όρος.



Μετά την ευλογία έρχεται ο πειρασμός

Η ευλογία πάντα προηγείται του δελεασμου , προειδοποιώντας και λέγοντας: «Να είσαι έτοιμος και να κλείσεις τις πόρτες σου».

Όταν βλέπεις στην καρδιά σου παρηγοριά, στο μυαλό σου φωτισμό , να είσαι έτοιμος. Μη λες: «Μου δόθηκε η ηρεμία», αλλά, οπλίζοντας με τα όπλα σου, τα δάκρυα, τη νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή, βάλε φρουρούς στα αισθήματά σου για να προστατεύουν τη σκέψη.



Μην γινόμαστε τέκνα του σκότους

Βρισκόμαστε σε εξορία και δεν θέλουμε να το καταλάβουμε. Δε θέλουμε να δούμε από τι ύψος πέσαμε.
 
Λόγω της απραγίας μας γινόμαστε κωφοί και κλείνουμε τα μάτια, με τη δική μας βούληση γινόμαστε  τυφλοί για να μην βλέπουμε την αλήθεια.
 


Με τους πειρασμούς καθαρίζει η ψυχή

Έτσι μου γράφεις ότι έχεις πολλούς πειρασμούς. Με τη βοήθειά τους όμως, παιδί μου, τελείται η κάθαρση της ψυχής.
 
Στις θλίψεις, στους πειρασμούς αποκτάται η ευλογία. Μέσα σε αυτους θα βρεις τον γλυκύτατο Χριστό.
 


Ας αποβάλουμε τον παλιό άνθρωπο που έχουμε μέσα μας

Ο Θεός και ο Κϋριος όλων μας που μένει στους ουρανούς και μας δίνει την αναπνοή και τη ζωή και πάντα προσέχει την σωτηρία μας, να στείλει στις άγιες ψυχές σας το πνεύμα της παρηγοριάς, να διαφωτιστεί ο νους σας όπως διαφωτίστηκαν οι μαθητές του Σωτήρα ημών, να φωτίσει το φως της θεϊκής Του λάμψης οποιονδήποτε πενυματικό και σώφρονα άνθρωπο, να φλεγεί όλη η καρδιά σας με την θεία αγάπη,<



Τα πάντα αρχίζουν από το Θεό και σε Αυτόν καταλήγουν

Ένας άνθρωπος, παιδί  μου, δεν μπορεί να κάνει τίποτε από μόνος του. Ποτέ δεν είχε και δεν έχει δυνάμεις να κάνει κάτι καλό, αν δεν τον ευλογήσει ο Θεός. Οποιαδήποτε αγαθή σκέψη, οποιαδήποτε αγαθή κίνηση της σκέψης είναι πράξης της ευλογίας του Κυρίου.