Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 -

χριστουγεννιάτικα έθιμα



Τα έθιμα των σύγχρονων γιορτών που έχουν καταβολές από την αρχαία Ελλάδα

Στα Ηλιούγεννα, τη γιορτή της γέννησης του θεού Ήλιου, αλλά και στον ίδιο τον Θεό Ήλιο, που απεικονιζόταν να οδηγεί ένα έλκηθρο με φτερωτά άλογα, εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα οι καταβολές των σύγχρονων γιορτών των Χριστουγέννων και της γιορτής του Αγίου Βασιλείου.

 



Χριστόψωμο, τσιγαρίδα και άλλα χριστουγεννιάτικα έθιμα

Στην Πελοπόννησο, όπως σε όλη την Ελλάδα, οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εορτάζονται με έθιμα και παραδόσεις που φέρουν τη σφραγίδα του τόπου που γεννήθηκαν.

Αρκαδία

Αρκετά από τα παραδοσιακά έθιμα της Αρκαδίας για την περίοδο των Χριστουγέννων εξακολουθούν να τηρούνται, κυρίως στα ορεινά χωριά.



Χριστουγεννιάτικα έθιμα στα χωριά της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίθει από έθιμα τις εορταστικές περιόδους. Υπάρχουν πολλά έθιμα ανά την χώρα μας που ίσως είναι λιγότερο γνωστά ή πρέπει να ταξιδέψουμε σε αυτά τα μέρη για να τα βιώσουμε από κοντά και να μάθουμε για τις παραδόσεις της κάθε περιοχής. 

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα καρύδια



Τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει τα δικά της ξεχωριστά έθιμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ενώ στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικάντζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.



Tα 9 πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα της υφηλίου που δεν γνωρίζετε - To ένα ελληνικό

Τα Χριστούγεννα είναι πλέον ελάχιστα μακριά μας και όλοι σιγά σιγά φροντίζουμε να φέρουμε με κάθε τρόπο το πνεύμα των γιορτών στα σπίτια μας.