Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

γραφη



Τα οφέλη της γραφής με το χέρι για την υγεία του εγκεφάλου

«Οι νέοι δεν γράφουν πια καλλιγραφικά», είναι ένα συχνό παράπονο των ηλικιωμένων στην εποχή της κυριαρχίας του πληκτρολογίου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που δεν γράφουν με το χέρι, χάνουν κάτι σημαντικό: Μέχρι να φτάσουν στο πανεπιστήμιο, η «συνδεσιμότητα» του εγκεφάλου τους μπορεί να είναι ασθενέστερη από αυτή των παιδιών που γράφουν τακτικά.



Η πιο χρησιμοποιημένη λέξη της χρονιάς από τα παιδιά

‘Πλαστικό’ είναι η λέξη που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο σε διαγωνισμό γραφής...134.790 παιδιών ηλικίας 5-13 ετών, με τη λέξη να εμφανίζεται 3.359 φορές. Ακολουθούν οι ‘μονόκεροι’, η ‘λάσπη’ και το παιχνίδι υπολογιστή Fortnite.



Μπορούν τα τάμπλετ να μας κάνουν να ξεχάσουμε το γράψιμο;

Τι κι αν οι πρόγονοί μας, πολλές γενιές πίσω, έγραφαν με το χέρι. Η εξέλιξη της τεχνολογίας το έχει κάνει σχεδόν περιττό. Το «γράψιμο», όπως το εννοούμε σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερο την πληκτρολόγηση παρά τη γραφή, όπως την ξέραμε. Κι αν κάποτε είχαμε όλοι στις τσάντες μας στυλό, τώρα πολλοί από εμάς έχουμε τα κινητά ή και τα τάμπλετ μας.

 



Δείτε πώς γράφεται το όνομά σας στις αρχαίες γραφές

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες της να δουν πώς γραφόταν το όνομά τους κατά την αρχαιότητα, από τη Μυκηναϊκή Εποχή και τη Γραμμική Β’ μέχρι και το Βυζάντιο.