Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Γιάννης Ρίτσος



Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γιάννης Ρίτσος

Είκοσι εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ο Γιάννης Ρίτσος έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας πίσω του 50 ανέκδοτες ποιητικές συλλογές. Σπουδαίος και πολυγραφότατος Έλληνας ποιητής, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30.



Η πόλη που έχει στάση μετρό «Ελλάδα», πλατεία «Αθήνα» και 600 δρόμους με ελληνικά ονόματα

Η ομορφιά της Ελλάδας δεν γνωρίζει σύνορα. Μια φράση που από πολλούς θα θεωρηθεί τόσο κλισέ, αλλά ενέχει μέσα της τόση αλήθεια. Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου και επιβεβαιώνει την οικουμενικότητά του.



«Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους»: Το συγκλονιστικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου

Ο Γιάννης Ρίτσος ανήκει στους ποιητές που έχουν εκφράσει μια σπάνια ευαισθησία απέναντι στα παιδιά, μέσω των έργων τους. Η συλλογή πολύστιχων ποιημάτων Υδρία, κυκλοφόρησε το 1957 και ήταν αφιερωμένη στη Φωτεινούλα Φιλιακού που έφυγε από τη ζωή όταν ήταν 2 χρονών. Ο θάνατός της, συγκλόνισε τον ποιητή. 



Η οργισμένη αντίδραση της κόρης του Γιάννη Ρίτσου για τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου και τη...Ρωμιοσύνη

«Ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Facebook, η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη, η οποία αντέδρασε με τον τρόπο αυτό στην χρήση της "Ρωμιοσύνης" από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

 



Πολυτεχνείο 1973: O Γιάννης Ρίτσος περιγράφει τα γεγονότα στο "Ημερολόγιο μιας εβδομάδας”

Για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ειχε γράψει και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Παρακάτω στο«Ημερολόγιο μιας εβδομάδας» ο Ρίτσος γράφει για τις ημέρες των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

ΑΘΗΝΑ 16 Νοεμβρίου 1973