Πέμπτη 09 Μαΐου 2024 -

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών



Πτώση μετεωροειδούς στο Μέτσοβο

Ένας μετεωρίτης διέσχισε τον ελληνικό ουρανό, όπως κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου από τέσσερις διαφορετικές κάμερες.

Η εκτίμηση από τα δεδομένα είναι ότι “το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος.



Περιβαλλοντικές μετρήσεις σε έδαφος και αέρα στο πυρόπληκτο Μάτι

To Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη συλλογή της πρώτης σειράς δειγμάτων εδάφους, στο πλαίσιο της εκτίμησης της περιβαλλοντικής κατάστασης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

 

Έναστρες βραδιές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης-ΙΤΕ σας προσκαλούν φέτος το καλοκαίρι σε μια εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης.



Μαθητές έφτιαξαν σεισμογράφους και βραβεύθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τις μαθητικές ομάδες που διακρίθηκαν στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» βράβευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο.



Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και την κοινωνία

Στις 26 Ιουνίου του 1842, στις οκτώ το πρωί, ήταν ορατή από την Ελλάδα η ολική έκλειψη ηλίου. Η βασιλική οικογένεια με την πολυάριθμη συνοδεία της ανέβηκε στον Λόφο των Νυμφών. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.