Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

έρπης



Έρπης: Γιατί είναι συχνότερος το καλοκαίρι - Τι συμβαίνει με την ακτινοβολία του ήλιου

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Sun Clinic and Sun Care, στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής του πανεπιστημίου Κόμπε στην Ιαπωνία, αξιολόγησαν τον ρόλο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο φυσικό φως του ήλιου για τον επιχείλιο έρπητα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:



Επιχείλιος έρπης: Προσοχή στον ήλιο το καλοκαίρι

Ο έρπης στο στόμα ονομάζεται και επιχείλιος έρπης, αφού, τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται στα χείλη. Εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα.



Επιχείλιος έρπης: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη

Ο στοματικός έρπης είναι μια λοίμωξη των χειλιών, του στόματος, ή των ούλων, που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1).


Ο έρπης μπορεί να παίζει ρόλο στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Οι ιοί του έρπη μπορεί να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η θεωρία αυτή είχε προταθεί εδώ και μερικά χρόνια και τώρα μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ενισχύει τις υποψίες, αν και δεν μπορεί ακόμη να πει κανείς με βεβαιότητα ότι όντως ο έρπης μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη μέχρι στιγμής ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο.



Τι επιπλοκές προκαλεί ο έρπης στα μάτια μας;

Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, τα κρούσματα του οποίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.



Σπυράκι ή επιχείλιος έρπης; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Τα σπυράκια της ακμής και του έρπη έχουν πολλά κοινά. Έχουν την τάση να εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη στιγμή (όπως πριν από ένα ραντεβού!), μπορεί να εμφανιστούν λόγω του στρες και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν.