Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

erga omnes



Ζάεφ στο BBC: Η Ελλάδα έλαβε erga omnes όνομα κι εμείς erga omnes ταυτότητα

Με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes – δηλαδή απανταχού χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» – όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC.



Τι σημαίνει το erga omnes στη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων;

Το καυτό ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων απασχολεί τις δύο χώρες από το 1991 όταν και το νεοσύστατο τότε κράτος ανεξαρτητοποιήθηκε από την Γιουγκοσλαβία, επιλέγοντας ως όνομα του το Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτή η κίνηση της γείτονας ήταν η απαρχή του λεγόμενου Σκοπιανού.



Ιβάνοφ: "Μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ"

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του πρωθυπουργού Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη "Μακεδονία". Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή erga omnes».

 

Ο Κοτζιάς "τρίζει τα δόντια" στα Σκόπια: Χωρίς ονομασία erga omnes ξεχάστε το ΝΑΤΟ!

Την ανάγκη να «υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» από την ΠΓΔΜ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια.