Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Ελληνική Γλώσσα



Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Σε 30 χρόνια θα είμαστε μόλις 7 εκατομμύρια οι φυσικοί ομιλητές»

O Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σήμερα ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με αφορμή την «Ημέρα ελληνικής γλώσσας» όπου και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως πολύς κόσμος αγαπά την ελληνική γλώσσα, ειδικά όσοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους.



Προκόπης Παυλόπουλος: Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην εξέλιξη της Επιστήμης των Μαθηματικών

Μιλώντας στην εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, με θέμα: «Επισημάνσεις για την συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην εξέλιξη της Επ[ιστήμης των Μαθηματικών», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. 



Γιώργος Καραμίχος: Ο ηθοποιός στο νέο τηλεπαιχνίδι γνώσεων της ΕΡΤ1

Το νέο συναρπαστικό παιχνίδι γνώσεων και ψυχαγωγίας, «Πες τη λέξη», με παρουσιαστή τον δημοφιλή ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο, έρχεται στην ΕΡΤ1, για να κάνει πιο διασκεδαστικά τα Σαββατοκύριακά μας.



Φράσεις λαϊκής σοφίας - Τις χρησιμοποιούμε, αλλά τι σημαίνουν;

Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Οι φράσεις αυτές κρύβουν μία μικρή ιστορία, με άγνωστους σε εμάς πρωταγωνιστές, η οποία αφενός έχει κάτι να μας διδάξει, και αφετέρου απεικονίζει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και δράσης των ανθρώπων μίας άλλης εποχής.



20 καθημερινά λάθη του προφορικού λόγου που κάνουμε (σχεδόν) όλοι

Ο σωστός εκφραστικός λόγος δεν είναι απαραίτητος μόνο για να δίνει κύρος στον ομιλητή, αναφορικά με το ακαδημαϊκό του επίπεδο, αλλά και για να γίνονται τα λεγόμενά του κατανοητά από τους ακροατές. 



Οι Έλληνες της Ρωσίας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με την κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη σε κεντρικό σημείο της Μόσχας, η πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου.