Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ



Σερβία: Ανακάλεσε όλους τις διπλωμάτες από τα Σκόπια

Ξαφνική κρίση στις σχέσεις Σερβίας – ΠΓΔΜ εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, με το Βελιγράδι να ανακαλεί για διαβουλεύσεις το σύνολο των μελών της διπλωματικής του αποστολής στα Σκόπια.

Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την ύπαρξη νότας από σερβικής πλευράς στην οποία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπός του, δεν αναφέρονται οι λόγοι.



Η Μέρκελ συνιστά ψυχραιμία στην Αγκυρα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Άγκυρα «να διατηρήσει την ψυχραιμία της» στην τρέχουσα διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές».



Εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ με επικύρωση της Τουρκικής Βουλής

Τέλος δίνεται στην εξαετή διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ, καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ).