Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

αρχαιολογικά ευρήματα



Αποκαλυπτήρια στη Κύπρο: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα

Οι εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας φέρνουν, συνεχώς, στο φως αρχαιολογικά ευρήματα από το αρχαίο Κίτιο. Κάποια εξ αυτών θεωρούνται άκρως σημαντικά και μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα, τμήμα του αμυντικού τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου το οποίο εντοπίστηκε στην οδό Τεύκρου.



Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία στη Βόρεια Αφρική

Οι αρχαιότερες ενδείξεις λίθινων εργαλείων που έχουν ποτέ βρεθεί στη Βόρεια Αφρική, ανακαλύφθηκαν στην Αλγερία και χρονολογούνται πριν από 1,9 έως 2,4 εκατομμύρια χρόνια, περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια αρχαιότερα από αυτά που ήσαν γνωστά μέχρι σήμερα.



Γκίζα: Στο φως αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο

Ένα νεκροταφείο, φτιαγμένο μέσα σε βράχους, ανακάλυψε η Αιγυπτιακή Αρχαιολογική Αποστολή, κοντά στην πυραμίδα του Σέσωστρη, στην νεκρόπολη της Λιστ, στην Γκίζα.   Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.   



Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Σαλαμίνα

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της διεπιστημονικής υποβρύχιας έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνος. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η έρευνα εξελίχθηκε με εντατικούς ρυθμούς, σε θαλάσσια έκταση μείζονος ιστορικής σημασίας:



Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης

Στο φως ήρθαν υπολείμματα μιας μαρμαρόστρωτης πλατείας, περικλειόμενης από κυκλική σιγμοειδή στοά μετά από αρχαιολογική έρευνα στις εισόδους του υπό κατασκευή σταθμού Αγίας Σοφίας, για το μετρό της Θεσσαλονίκης.



Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ξεχώρισαν το 2015

Μια πλούσια από αρχαιολογική άποψη χρονιά ήταν το 2015, γεμάτη από εξαιρετικής σημασίας ευρήματα (όπως η ταφή πολεμιστή στην Πύλο), αποφάσεις που άλλαξαν τα δεδομένα (όπως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης), καθώς και από προγράμματα ανάδειξης μνημείων ανά την επικράτεια (το τέλος του έτους σηματ